Într-o perioadă în care țările se confruntă cu cheltuieli sociale tot mai mari, iar presiunea generată de majorarea sumelor alocate apărării adâncește și mai mult deficitele bugetare, regândirea sistemelor fiscale devine o prioritate pentru statele UE. În primul rând sunt vizate taxa pe valoarea adăugată, un impozit pe consum care aduce rapid bani la buget, dar și o impozitarea mai mare a companiilor.
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă generală care se aplică tuturor activităților comerciale care implică producția și distribuția bunurilor și serviciilor. La nivelul UE există norme standard referitoare la TVA, dar aplicarea lor este diferită de la o țară la alta. După cum arată harta fiscală de astăzi, cotele de TVA ale statelor membre UE, deși sunt oarecum armonizate, variază de la o țară la alta. Țările UE cu cele mai înalte cote standard de TVA sunt Ungaria (27%), Finlanda (25,5%), Croația, Danemarca și Suedia (toate cu 25%). Luxemburg percepe cea mai mică cotă standard de TVA, ea fiind de 17%, urmată de Malta cu 18% și Cipru, Germania și România, toate cu 19%. Cota medie standard de TVA a UE este de 21,8%, cu aproape șapte puncte procentuale mai mare decât cota minimă standard de TVA impusă de reglementările UE, arată datele taxfoundation.org.
Cote reduse pentru protecție socială
În general, impozitele pe consum reprezintă o modalitate eficientă din punct de vedere economic de a crește veniturile fiscale. Pentru a minimiza distorsiunile economice, în mod ideal ar trebui să existe o singură rată standard care este percepută asupra întregului consum final. Cu toate acestea, țările UE percep cote reduse și scutesc anumite bunuri și servicii de TVA. Unul dintre principalele motive pentru reducerea cotelor, inclusiv scutirea de TVA, este promovarea echității, deoarece gospodăriile cu venituri mai mici tind să cheltuiască o parte mai mare din veniturile lor pe bunuri și servicii, cum ar fi alimente și transportul public. Alte motive includ încurajarea vînzării unor bunuri (de exemplu, cărțile) sau promovarea serviciilor locale (de exemplu, turismul), potrivit unei analize taxfoundation.org. Cotele reduse și scutirile de TVA nu sunt neapărat eficiente în atingerea acestor obiective și pot fi chiar regresive în unele cazuri. Astfel de rate reduse și scutiri pot duce la costuri administrative și de conformitate mai mari și pot crea distorsiuni economice. Un studiu recent arată că eliminarea cotelor reduse de TVA în țările UE va permite cotelor standard să scadă sub 15%. Pentru a răspunde preocupărilor legate de echitate, OCDE recomandă în schimb măsuri care cresc în mod direct veniturile reale ale gospodăriilor mai sărace.
Modificări notabile ale ratei TVA
Multe țări europene au adus modificări cotelor lor de TVA la începutul acestui an. De exemplu, Bulgaria a eliminat reducerile temporare ale ratelor pentru unele articole introduse în timpul pandemiei. Astfel, cota de TVA zero la pâine și făină a revenit la 20%, iar cota de TVA pentru serviciile de restaurant din Bulgaria a revenit la 20%, marcând sfârșitul cotei temporare de 9% introdusă în timpul crizei Covid. Estonia și-a lărgit și ea baza de TVA prin mutarea unor articole la cote mai mari și urmează să-și majorat cota standard de la 22% la 24% din iulie 2025. Modificări au fost operate și de guvernul finlandez care a majorat cota standard de la 24 la 25,5% și a lărgit baza de TVA prin mutarea majorității articolelor de la cota de 10% la 14% în septembrie 2024. Republica Moldova a introdus o rată temporară redusă de 6% pentru serviciile din restaurante și cafenele începând din decembrie 2024, măsura urmând să fie valabilă până în iunie 2025. De asemenea, Țările de Jos au mutat unele articole de la taxarea redusă la cea standard, care este de 21% în această țară. Slovacia și-a crescut rata standard de la 20 la 23%, iar rata redusă a fost crescută de 10 la 19% în paralel cu schimbarea încadrării mai multor articole. O modificare a operat și Regatul Unit, care a eliminat scutirea de TVA pentru taxele de învățământ privat. În schimb, Belgia și Irlanda au decis să prelungească ratele reduse temporare pentru unele articole introduse în timpul pandemiei până în iunie și, respectiv, aprilie 2025.
Dintre cele opt țări europene care nu fac parte din Uniunea Europeană – Georgia, Islanda, Moldova, Norvegia, Elveția, Turcia, Ucraina și Regatul Unit, numai Elveția percepe o cotă standard de TVA sub minimul UE de 8,1%.
În medie, țările europene percep în prezent o cotă a impozitului pe profit de 21,5%. Aceasta este puțin sub media la nivel mondial care, măsurată în 181 de jurisdicții, a fost de 23,5% în 2024. În prezent, la nivel european Malta are cea mai mare cotă de impozitare, de 35%, ea fiind urmată de Portugalia, Germania și Italia, cu 30,5%, 29,9% și, respectiv, 27,8%. La polul opus se găsesc Ungaria (9%), Bulgaria (10 %), Cipru și Irlanda (12,5 la sută).
În ultimul an, unele țări și-au majorat ratele de impozitare pentru firme. Astfel, Cehia a majorat impozitul de la 19 la 21%, Estonia – de la 20 la 22%, în vigoare din ianuarie 2025, Islanda – de la 20 la 21%, Lituania – de 15 până la 16%, în vigoare din ianuarie 2025, și Slovenia – de la 19 la 22%. În același timp, Portugalia și-a scăzut rata de impozitare de la 31,5 la 30,5%.
Cote de TVA
Țară Cotă redusă (%) Cotă standard (%)
Belgia 6 / 12 21
Bulgaria 9 20
Danemarca – 25
Franța 5.5 / 10 20
Germania 7 19
Grecia 6 / 13 24
Ungaria 5 / 18 27
Italia 5 / 10 22
Portugalia 6 / 13 23
România 5 / 9 19
Spania 10 21
Elveția 2.6 / 3.8 8.1
Țară Cota impozit pe profit (%)
Malta 35
Portugalia 30,5
Germania 29,9
Italia 27,8
Olanda 25,8
Franța 25,8
Ungaria 9
Bulgaria 10
Cipru 12
Irlanda 12,5
România 16
