Actualitate
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: 2025 aduce un buget record pe problematica de risc seismic

Antena 3 CNN și UNSAR au organizat marți evenimentul „Lansarea hărții dinamice a zonelor de risc din România”, dedicat explorării modalităților prin care tehnologia și colaborările dintre sectorul public și cel privat pot atenua impactul dezastrelor. Prezent la eveniment, ministrul Dezvoltării a anunțat o schimbare a abordării statului în ce privște riscul de cutremur. „La nivel guvernamental încercăm să comunicăm foarte mult despre programe. Cred că impactul va deveni spectaculos când cetățenii vor afla că statul oferă finanțare 100% nerambursabilă în locuința lor”, a anunțat Cseke Attila.
„E o schimbare de atitudine în mod pozitiv, o schimbare a abordării statului în ce privește riscul de cutremur. În ce constă a această schimbare de filosofie? Cetățeanul, siguranța și viața cetățeanului este obiectivul programelor de investiții, clădirea e doar mijlocul prin care putem să-l ocrotim pe om. Statul investește în clădire, că e publică, că e bloc de locuințe, indiferent de proprietar. Aici e una din marile noutăți ale legii, din 2022, finanțare nerambursabilă de 100% acordată pentru toți proprietarii de apartamente dintr-o clădire cu risc seismic 1 sau 2. Pentru că este această abordare – vreau să investesc în clădirea ta pentru că vreau să te ocrotesc. Cred că fără a spune acum cuvinte mari, nu sunt multe țări care acordă finanțare nerambursabilă pentru clădiri proprietate privată.
În 2022 s-a mai făcut un lucru bun, s-au introdus clădirile publice pe lista de eligibilitate. Până atunci aveam doar blocurile de locuințe. În 2025 e un buget record pe problematica de risc seismic, nu am făcut totalul, dar cred că în 34 de ani în total nu au existat atâtea finanțări. Patru programe de investiții ale statului, toate se derulează prin ministerul Dezvoltării, iar guvernul anul acesta a alocat peste 1,5 miliarde de euro numai pentru a încheia contracte de finanțare și avem peste 820 de milioane de lei pentru a plăti facturi. Ca să ne dăm seama de mărimea acestor programe, anul trecut pe programul de risc seismic decontările au fost de 50 de milioane de lei.
Ce ne lipsește – avem cadrul instituțional, administrativ, finanțările, chiar avem. Ce ne lipsește? Documentațiile de la administrațiile locale sau centrale. Adică nu avem destule proiecte pe care să le finanțăm. 2025 trebuie să fie anul în care investiția să se deruleze cât mai repede posibil. Programele nu doar că sunt prietenoase, ele prevăd termene reduse la elaborare și emitere documentație de urbanism, termene reduse la achiziții și lucrări… sunt optimizate pentru ca investiția să se deruleze cât mai rapid posibil.
La nivel guvernamental încercăm să comunicăm foarte mult despre programe. Cred că impactul va deveni spectaculos când cetățenii vor afla că statul oferă finanțare 100% nerambursabilă în locuința lor. În momentul în care tot mai mult cetățeni vor afla că statul investește și nu se cer banii înapoi în 5 ani de zile – dacă ai vândut în 5 ani trebuie să restitui banii, vor avea o locuință consolidată, crește și valoarea locuinței”, a declarat Cseke Attila în cadrul conferinței.