Profil de antreprenor
Culoarea plină de viață a unui business cu artă
Lavinia Fălcan este pictoriță și antreprenor. Creațiile sale, pline de culoare, au căpătat o tușă mai vizibilă pentru publicul larg prin „Madonia Art”, brandul prin care tânăra și-a propus să obțină succesul și în lumea businessului. De la început, a știut una dintre lecțiile de bază în afaceri: că trebuie să oferi pe piață ceea ce se cere. Astfel, de la pictură murală până la tatuaje, de la pictură la comandă pe pânză, pe sticlă sau chiar pe mobilă, la spectacole de improvizație, design vestimentar și ilustrații de carte, Lavinia Fălcan le face pe toate cu succes.
Lavinia Fălcan pictează de la vârsta de patru ani, iar primele ei desene nu au fost în acuarelă, ci cu carioca pe pereții din casa părintească. „Am știut dintotdeauna că asta vreau să fac, iar părinții mei mi-au oferit libertate maximă și nu mi-au impus nimic referitor la viitorul meu. M-au lăsat de fiecare dată să fac ce îmi spunea inima”, dezvăluie artista. Lavinia a urmat o școală normală, fără vreun profil artistic, însă profesorul de desen Theodor Drăghicescu a remarcat-o și i-a trimis lucrările la un concurs internațional de pictură, fără ca ea să știe. „Tema concursului era ‘Jocurile Olimpice’, dar nu am știut că m-a înscris în competiție. Așa am obținut locul I la un concurs la care participau copii din 80 de țări. După asta am mai participat încă trei ani și de fiecare dată am luat premiul I”.
Rezultatele obținute și îndrumarea aceluiași dascăl au convins-o să urmeze Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București. Și în liceu și-a făcut și debutul oficial. „Prin clasa a 11-a am fost recomandată să fac o pictură murală – un prieten care zugrăvea un restaurant din Centrul Vechi mi-a oferit șansa să mă desfășor acolo. Și așa a început nebunia. M-am ’mutat’ dintr-un restaurant în altul, dintr-un pub în altul, ani de zile. Oamenilor le-a plăcut, au întrebat, m-au căutat și mi-au oferit șansa să îmi dezvolt stilul. În plus, mi-au permis să-mi expun și să încep să îmi vând tablourile”, povestește Lavinia Fălcan.
Picturi expuse la New York
Notorietatea câștigată de tânăra artistă pe plan național nu a trecut neobservată. În 2017 a primit, tot neașteptat, recunoaștere internațională. „Pe la finele lui 2016 m-a contactat o galerie de artă din New York, m-au invitat să expun acolo. Așa am ajuns ca în 2017 să stau o lună în SUA. Pe lângă experiența senzațională, m-am bucurat și de recunoaștere – am mai avut încă o expoziție în același an și încă una anul următor”, spune artista. Arta i-a oferit șansa să călătorească și devină și mai cunoscută la nivel mondial: După New York a expus la Monaco, în 2018, iar în 2022 a participat la Bristol la Upfest, cel mai mare festival de pictură murală din Europa.
Lavinia Fălcan a pictat în peste 2.000 de localuri din București, Cluj, Oradea, Iași și Brașov. Are la activ numeroase expoziții, în țară și peste hotare, tablourile ei se vând în toată lumea, însă nu s-a oprit niciodată din învățat și perfecționat. A studiat design interior și design vestimentar, dar și fotografia. În plus, învață copiii să picteze, ilustrează cărți, și colaborează cu teatrul Improteca. Are comenzi pentru care muncește zi și noapte, dar spune că e împlinită că poate să se întrețină din pasiunea pentru frumos. „De mai bine de 10 ani îmi dezvolt propria afacere, Madonia Art. Conduc zilnic prin București de la proiect la altul, zbor des către Spania pentru că îmi fac doctoratul la Madrid, îmi sortez mailurile, îmi plătesc taxele și impozitele, îmi fac și îmi editez fotografiile proiectelor, mă documentez zilnic pentru ceea ce am de făcut. Uneori mi-aș dori să facă cineva lucrurile de mai sus ca eu să am mai mult timp de creație, dar încă învăț din fiecare proiect pe care îl fac și cred că puterea zilnică de a face toate astea singură vine din faptul că fac ceea ce îmi place”, spune artista.
Terapie prin artă
Pentru Lavinia, pictura a devenit, pe lângă un mod de a se întreține și un stil de viață, și terapie. Artista, mamă a doi copii, a înființat fundația „Arta învinge autismul” și a introdus arta sa în spitale, în scop terapeutic. „Am realizat o pictură despre Aron, fiul meu cel mare. Aron este un pic diferit, are o formă din spectrul autist. Într-o zi, m-am gândit să pictez un fundal albastru. Fiul meu abia primise diagnosticul și, fără a mă gândi, am ales culoarea albastră, care semnifică autismul. Din acel moment mi-am redefinit stilul și albastrul a fost mereu prezent în pânzele mele. Se vorbeşte mult despre autism, de copiii afectaţi, dar mi se pare că se vorbeşte puţin despre părinţii copiilor care trec prin asta. Nu vreau să fac diferenţe, dar trăiești experienţe diferite cu copiii. Am o experiență de mamă a unui copil tipic şi o experiență de mamă de copil atipic. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi le-a oferit pe amândouă!”, încheie Lavinia Fălcan.