Actualitate

Cum arată noul proiect de plafonare RCA

Posted on

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat o noua variantă a proiectului de hotărâre de guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru șase luni. Jurnalul publică în EXCLUSIVITATE proiectul aprobat de ASF și trimis la Ministerul Finanțelor.

În noul proiect „tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni”.

De asemenea se impune asigurătorilor RCA un comision de distribuție de maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri.

Depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform prezentei hotărâri și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asiguratorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei”, se arată în proiectul de HG trimis la Guvern și obținut de Jurnalul.

În ceea ce privește tarifele practicate de service-uri pentru închirierea mașinilor, acestea vor fi plafonate la prețul mediu al tarifelor de rent a car practicate de către reprezentanțele auto. În plus, perioada de închiriere nu va putea depăși 30 de zile, iar valoarea facturii emise ulterior către asigurători de service-uri nu va mai putea depăși 25% din valoarea autoturismului nou.

Cele mai citite știri

Exit mobile version