Analize

Cum se va simți în economie eliminarea vizelor SUA

Posted on

Foto: iStock

La prima vedere ar părea că potențiala intrare a României în programul Visa Waiver nu va schimba semnificativ zona de business. Însă efectele pe termen mediu și lung și influența indirectă ar putea cântări mult.

Momentul în care românii vor putea călători fără viză în Statele Unite pare mai aproape ca oricând. La începutul lunii octombrie, Andrei Muraru, ambasadorul țării noastre la Washington a anunțat că și ultima condiție pentru intrarea în programul Visa Waiver a fost îndeplinită. „Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere a cererilor de viză”, a precizat ambasadorul.

Poziția ambasadoarei americane la București, Katheleen Kavalec, a fost ceva mai prudentă. „Mai trebuie parcurși în următoarele luni unii pași importanți, referitori la securitate și schimbul de informații, pentru a stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver”, a afirmat aceasta. „Anticipăm că vor avea loc noi consultări între cele două guverne mai târziu în această toamnă, pentru a revizui respectarea de către România a unui număr de măsuri de securitate convenite anterior. În cazul unei decizii favorabile luate de Guvernul SUA pentru a include România în Programul Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă și de informare publică înainte de a fi implementate orice schimbări în cerințele actuale de viză. Datele referitoare la rata de refuz a vizelor pentru toți aspiranții la Programul Visa Waiver sunt de obicei publicate nu mai târziu de ianuarie. Dacă toate condițiile și pregătirile vor fi realizate cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a mai declarat Kavalec.

Potrivit oficialilor români, toate cerințele SUA privind zona de securitate și schimb de informații au fost deja îndeplinite și misiunile de evaluarea care vor urma nu vor face decât să constate acest lucru.

Loc de creștere

Așa că, dacă ne bazăm pe optimismul reprezentanților guvernului de la București, am putea deja să ne pregătim pentru o nouă realitate în ceea ce privește călătoriile turistice și de afaceri în Statele Unite. Evident că pentru mulți dintre noi, care nu au neapărat în plan o astfel de excursie, tema ar putea părea una marginală, iar entuziasmul unora cel puțin exagerat. „Mult mai importantă mi s-ar părea intrarea în Schengen terestru, care, având în vedere recentele rezultatele recentelor alegeri din Austria, pare să se îndepărteze tot mai mult”, spune Dorin Tudor, patronul unei mici companii de transport din Ilfov.

O privire mai atentă ne va arăta, totuși, că eventuala eliminare a vizelor SUA ar putea juca un rol nu chiar neglijabil pentru economia și societatea românească. „A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile”, spune ambasadorul Muraru.

Mecanismul este unul ușor de intuit: creșterea numărului de cetățeni români cu care vor interacționa americanii la ei acasă (fie în zona de business, fie pur și simplu în viața de zi cu zi) ar putea ajuta la îmbunătățirea percepției pe care aceștia o au despre țara noastră (sau, în destule cazuri, i-ar putea ajuta să audă pur și simplu despre România și despre ce poate oferi). Iar asta s-ar putea traduce, nu neapărat imediat, în creșterea numărului de turiști din SUA în România, dar mai ales la atragerea unor parteneri de afaceri pentru companiile autohtone sau a unor investitori de peste Ocean.

Asta ar fi cu atât mai important cu cât, la ora actuală, relațiile economice dintre România și SUA sunt mai degrabă modeste. Astfel, în 2023 exporturile locale către Statele Unite au fost de circa 2,15 miliarde de euro (respectiv 2,2% din total și cu 5% mai mici decât în 2022), iar importurile din SUA s-au cifrat la 1,3 miliarde de euro (respectiv 1,1% din total și în creștere modestă, de 2%, comparativ cu anul anterior). De asemenea, la finele primului semestru din 2024 investițiile nete ale cetățenilor și companiilor americani în firme românești totalizau cam 900 de milioane de euro (adică mai puțin de 2% din totalul investițiilor străine nete atrase de România în ultimii 35 de ani).

Tot mai sus

Nu ne prea putem lăuda nici în zona de turism. Potrivit ultimelor statistici disponibile, ne-au vizitat în 2023 circa 218.000 cetățeni americani (cu 26% mai mulți decât în 2022, dar majorarea ar putea avea legătură și cu eliminarea totală a restricțiilor legate de pandemia de coronavirus). Ei au reprezentat, așadar, cam 1,5% din turiștii străini care ne-au trecut granița anul trecut. Asta în timp ce, potrivit ultimelor date existente, din cei un milion de români care au folosit serviciile agențiilor de turism pentru excursii peste hotare în 2022 numai circa 5.000 (sau 0,5% din total) au călătorit în Statele Unite.

Însă ambasadorul român în SUA crede că am putea asista la o creștere a acestui număr și, în consecință, la schimbări și în zona transporturilor aeriene. „Ne așteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România și Statele Unite”, a declarat el. Zborurile directe dintre cele două destinații au debutat în 1974, când Tarom, a introdus curse regulate către New York. În anii ’90 au fost operate și zboruri între București și Chicago, dar în 2003, din rațiuni financiare, cursele spre SUA au fost anulate definitiv.

20 de ani mai târziu, în vara lui 2024, cursele între București și New York au fost reluate de compania privată HiSky, cu o frecvență de patru pe săptămână.

„Este într-adevăr posibil să asistăm la o majorare a cererii pentru transport spre SUA și, drept urmare, și la apariția unor noi curse directe. Nu mă aștept de la Tarom să reușească asta, însă unii dintre partenerii ei din Sky Team, cum ar fi Air France sau KLM, ar putea fi interesați să lege direct Bucureștiul de unele metropole nord-americane. Din păcate, starea și capacitatea actuală a aeroportului Otopeni nu ne lasă să sperăm în transformarea lui într-un hub regional pentru zboruri transatlantice”, spun expertul în aviație Sorin Stoicescu.

Cerere latentă

Și agențiile de turism se așteaptă la o creștere a cererilor pentru vacanțe în SUA dacă vor fi eliminate vizele. „Să ne înțelegem, nu este o destinație ieftină, așa că cei care vor călători acolo vor fi din zona clasei de mijloc și mai sus. Adică oameni care își permiteau și până acum să achite taxa de viză, să vină la București (dacă erau din provincie) pentru interviu și pe care, cel mai probabil, activele și veniturile îi ajutau să primească viza fără probleme”, spune Dorina Petre, director de dezvoltare al unei agenții din Capitală. „Însă cunosc mulți clienți care au refuzat să meargă în Statele Unite pentru că percepeau procedurile drept umilitoare sau discriminatoare. Câțiva dintre ei deja mi-au dat de înțeles că, în cazul în care nu va mai fi nevoie de viză, se gândesc să călătorească în SUA”, dezvăluie aceasta.

Așadar, dacă în prezent călătoresc anual în SUA câteva mii de români prin intermediul agențiilor, eliminarea vizelor ar putea crește semnificativ numărul lor, cred reprezentanții acestui sector. „Nu ar fi neapărat o surpriză. Unii au epuizat deja destinațiile europene și nu sunt atrași neapărat de cele exotice, în timp ce alții sunt curioși să vadă dacă America este la fel ca cea din filme”, explică Dorina Petre.

Cele mai citite știri

Exit mobile version