Actualitate

Daniel Dăianu: Inteligenţa Artificială aduce beneficii enorme, dar implică şi ameninţări enorme

daniel daianu

Inteligenţa Artificială (AI) aduce beneficii enorme, dar, la fel ca în povestea Dr. Hyde şi Dr. Jekyll, implică riscuri şi ameninţări enorme, consideră preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„Nu sunt un expert în război cibernetic, dar este o preocupare în creştere, sigur, de securitate naţională. Războiul cibernetic este doar o parte dintre ameninţările reprezentate de Inteligenţa Artificială. AI aduce beneficii enorme, dar, la fel ca în povestea Dr. Hyde şi Dr. Jekyll, implică riscuri şi ameninţări enorme. Poate fi folosit de state necinstite, de organizaţii necinstite. De asemenea, poate crea multe ravagii în lume şi îmi amintesc de o carte scrisă de Robert Kaplan, acum aproximativ 20 de ani, în care spunea că ne îndreptăm spre anarhie în lume. Nu mai avem un hegemonie supremă în lume. Ceea ce mă îngrijorează este că, din punct de vedere politic, în lume este din ce în ce mai rău şi din cauza diferitelor conflicte majore, inclusiv războaie, dialogul poate fi îngreunat între actorii importanţi din lume şi mă refer aici, în primul rând, la Statele Unite şi China. Trebuie să vedem că există, totuşi, un dialog, nu neapărat fructuos, dar care are loc cu oficiali din ambele părţi”, a spus Dăianu, la evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest 2024.

Şeful Consiliului Fiscal a punctat, totodată, faptul că numeroşi actori şi indivizi globali pot influenţa modul de gândire, ceea ce poate conduce la declanşarea unor acţiuni.

„Trăim într-un mediu informaţional foarte diferit. Ce era lumea acum 40 de ani? Era disponibil internetul? Aveam o reţea de socializare la momentul respectiv? A existat un flux atât de intens de informaţii şi dezinformare? Sunt atât de mulţi actori şi indivizi în toată această lume care pot influenţa modul de gândire şi pot declanşa acţiuni. Există o diplomaţie vizibilă şi una invizibilă. Instrumentele sunt în regulă, dar nu pot fi folosite în diplomaţia invizibilă. În lumea financiară şi în cea corporativă avem primele linii, bătălii mari cu datele care sunt stocate. Ceea ce trebuie să facem este să facem sistemul cât mai mult să fie impenetrabil şi să fim capabili să reacţionăm, să învăţăm, să ne îmbunătăţim”, a afirmat Daniel Dăianu.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti organizează, în perioada 16 – 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia va avea loc cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), precum şi cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică (ICCD).

Potrivit organizatorilor, CIP Forum se axează pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI Bucureşti şi paneluri dedicate rolului femeilor în inovaţie şi societate.

Evenimentul va cuprinde paneluri şi workshop-uri, TechPulse Hackathon, întâlniri B2B, dialoguri interministeriale internaţionale şi demonstraţii ale unor produse de ultimă generaţie.

Cele mai recente știri

To Top