Actualitate

Declinul producţiei în zona euro s-a adâncit în iunie

Posted on

Foto: iStock

Activitatea de producţie în zona euro s-a înrăutăţit luna trecută, cererea a scăzut într-un ritm mai rapid, chiar dacă fabricile au redus preţurile, potrivit rezultatelor unui sondaj S&P Global publicat luni, transmite Reuters.

Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind industria din zona euro, calculat de S&P Global, a scăzut în iunie la 45,8 puncte, de la 47,3 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 45,6 puncte. În ultimii doi ani indicele a fost sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei.

Indicele privind producţia, inclus în indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în iunie la 46,1 puncte, de la 49,3 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 46 puncte. Este cel mai redus nivel din ultimele şase luni.

„Indicii PMI pentru toate statele din zona euro, exceptând Italia, s-au deteriorat în iunie. Totuşi, vedem asta mai mult ca pe o tendinţă temporară decât un semn al unei prelungite scăderi a activităţii economice”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank. Acesta a adăugat: „Creşteri ale producţiei s-au înregistrat luna trecută în alte părţi ale lumii, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie şi India. Această redresare globală îi va sprijini pe producătorii din zona euro”.

Indicele privind comenzile noi a scăzut în iunie la 44,4 puncte, de la 47,3 puncte luna precedentă, chiar dacă fabricile au redus preţurile pentru a 14-a lună consecutiv.

Analiştii se aşteaptă la un avans al economiei zonei euro, după ce luna trecută Banca Centrală Europeană a redus dobânda, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflaţia ridicată. Pieţele se aşteaptă acum ca la următoarele patru reuniuni de politică monetară BCE să reducă dobânzile nu doar o dată şi estimează trei-patru reduceri în 2025.

În sectorul industrial din Germania, responsabil pentru aproximativ o cincime din cea mai mare economie europeană, s-au înregistrat luna trecută noi scăderi ale comenzilor şi ale producţiei.

Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind industria germană a scăzut în iunie la 43,5 puncte, de la 45,4 puncte luna precedentă, în linie cu estimările preliminare.

„Declinul accelerat al comenzilor noi, şi în special al comenzilor de export, indică că va trebui să aşteptăm mai multe luni până vom putea vedea o redresare a sectorului industrial din Germania”, a avertizat Cyrus de la Rubia.

O posibilă explicaţie a exporturilor slabe ar fi sporirea concurenţei din China, care şi-a majorat exporturile pe plan global în urma cererii interne reduse, a adăugat el.

Totuşi, companiile germane sunt mai optimiste privind viitorul decât erau în mai, încrederea acestora ajungând la cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Cele mai citite știri

Exit mobile version