Tehnologie
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Observăm zilnic între 500.000 – 800.000 de evenimente cibernetice, între 20 – 30.000 de potenţiale atacuri şi incidente
Directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Dan Cîmpean, afirmă că specialiştii instituţiei observă zilnic între 500.000 – 800.000 de evenimente cibernetice, între 20 – 30.000 de potenţiale atacuri şi incidente şi a precizat că sunt extrem de sofisticate şi nu există o măsură unică pentru acestea.
Dan Cîmpean a fost întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, câte sesizări de siteuri maliţioase au fost făcute anul trecut pe siteul DNSC.
“Au fost de ordinul miilor. Noi zilnic observăm între 500.000 – 800.000 de evenimente cibernetice, nu neapărat incidente, undeva 20-30.000 de potenţiale atacuri şi incidente şi cam 200 – 300 de elemente de infrastructură. (…) Avem destul de multe, încurajăm, dar sunt multe similare. Dacă este o campanie vor fi zece, douăzeci, câteva zeci de cetăţeni care vor raporta acelaşi lucru. Analizăm, ne coordonăm cu celelate autorităţi. Încercăm să identificăm originea, să estimăm magnitudinea, caz cu caz. Sunt extrem de sofisticate, extrem de complexe şi nu există o măsură unică pentru toate aceste tipuri de atacuri şi incidente”, a explicat directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.
În aceeaşi conferinţă de presă, şeful Biroului Prevenire din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Sorin Stănică, a vorbit despre cele două mari tipuri de fraudă online din acest moment.
Avem două mari tipuri de fraudă în momentul de faţă. Aşa numitele cyber-enabled, care sunt infracţiunile care sunt favorizate de mediul online şi avem înşelăciunile care se produc de la aparţia banilor şi avem aşa numitele cyber dependent crimes. De exemplu, atacurile de tip malware care vin de multe ori cu blocarea sistemelor, aşa numitul ransomwares, de care am auzit în ultimii ani. Se cer sume de bani. Unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei i s-au cerut sute de euro ca să I se deblocheze sistemul şi s-a întâmplat peste o lună încă o dată şi s-a întâmplat iar peste o lună până a înţeles să îmi asculte sfatul şi să îşi securizeze sistemul, pentru că nu făcea absolut nimic”, a afirmat Sorin Stănică, la conferinţa de presă organizată de Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) în cadrul campaniei comune #SigurantaOnline), în care s-a discutat despre pericolele la care sunt expuşi tinerii în mediul online.