Actualitate
Dr. Laurenţiu Bujor, despre radioterapia ţintită la pacienţii cu cancer: „Este un câştig enorm pentru pacient!”
După un an în care autoritățile s-au lăudat că adoptă un plan național pentru combaterea cancerului, pacienții români sunt încă departe de a fi egali cu cei din Europa.
Ce mai trebuie făcut pentru accesul la terapiile cu adevărat eficiente și cum poate fi făcut mai rentabil sistemul de finanțare pentru a ajuta mai multe cazuri, sunt doar două dintre temele majore ale conferinţei România Inteligentă – „Câștigă lupta cu cancerul – noile arme”, organizată de Antena 3 CNN.
Prezent la conferinţă, dr. Laurenţiu Bujor, specialist în radioterapie, a explicat că radioterapia ţintită reprezintă „un câştig enorm pentru pacient”.
„Radioterapie ţintită, mai tehnic se numeşte stereotactică sau radiochirurgie. În loc să îi faci la un pacient 40 de şedinţe, îi faci trei şi au acelaşi efect. Sau şase. Este un câştig enorm pentru pacient. Comoditate, scăderea cheltuielilor şi timp de opt săptămâni cât ai făcut un tratament la un singur pacient, poţi să faci la cinci sau la şase. Eficientizăm tratamentul cancerului şi radioterapie este curativă. Asta trebuie ţinut minte de toată lumea, de chirugi, de oncologi, pentru că nu întotdeauna este văzută la adevăratul potenţial„, a declarat dr. Laurenţiu Bujor.
Totodată, specialistul în radiologie a dezvăluit şi care este diferenţa dintre radioterapia ţintită şi cea clasică.
„Cadrul general este următorul: 50-60% dintre pacienţii oncologici din toată lumea ar trebui să beneficieze de radioterapie. 80% dintre cei trataţi sunt trataţi cu intenţie curativă. Deci, este probabil tratamentul care oferă cele mai multe şanse de vindecare pacienţilor. Diferenţa este foarte mare, echipamentul este diferit. Chestionarul de la Casa Naţională, atunci când s-a decis decontarea, conţine nişte lucruri stricte şi clare. Sunt curios dacă se vor respecta, însă nu avem cum să facem o comparaţie. Terapia convenţională se face din anii 60, vorbim de anul 2024, suntem în altă epocă. Tratamentul este prescris de medicul radioterapeut şi este discutat în comisia multidisciplinară. Ăsta este standardul. În ultimii ani, au apărut aparate dedicate pe anumite aplicaţii cum ar fi CyberKnife, care ar avea un rol predominant în tratamentele stereotactice. Este un aparat dedicat pentru o tehnică. Terapia helicoidală, aşa-numita tomoterapie, care, la fel, poate fi indicată în anumite forme de cancer, mai ales la copii. Şi este cel mai eficient tratament pentru acele indicaţii”, a mai precizat dr. Laurenţiu Bujor.