Tehnologie

Dragoș-Cristian Vlad: „Avem ocazia să întoarcem clasamentul ca o clepsidră, de pe ultimul loc să ajungem pe primul”

Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, a participat la Conferinţa RO 3.0 „Transformarea Digitală – Drumul către eficienţă, transparenţă şi coerenţă”, unde a vorbit despre situația serviciilor digitale pentru cetățenii din România.

Conferinţa RO 3.0 „Transformarea Digitală – Drumul către eficienţă, transparenţă şi coerenţă” a avut loc joi, 29 februarie, printre temele discutate numărându-se noutățile în domeniul tehnologiei care pot îmbunătăți calitatea vieții, digitalizarea accelerată a României și impactul acesteia asupra societății și economiei, serviciile smart și modernizarea localităților din România.

Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, a vorbit în cadrul conferinței organizate de Antena 3 CNN despre serviciile digitale actuale din România, dar şi despre eforturile care sunt făcute pentru ca cetățeanul să aibă cu ușurință acces la serviciile publice.

„Totul este posibil între administrația publică centrală, mediu academic, societatea privată şi companiile de tehnologie. Schimbul de idei, schimbul de păreri, respectiv transpunerea unui proiect în ceva ce poate fi realizat. Statul şi-a făcut suficient datorie, negociind suficiente fonduri. Ministrul Câciu a confirmat o alocare bugetară de 7,5 miliarde de euro. Meritul este şi al Ministerului Digitalizării.

Tinerii trebuie aduși către noi şi implicați. Există fonduri pentru dobândirea de competențe digitale. Avem nevoie de o industrie. Noi, statul, trebuie să parcurgem un drum foarte lung, să recuperăm.

Avem ocazia să schimbăm situația, să întoarcem clasamentul ca o clepsidră, de pe ultimul loc să ajungem pe primul. Proiectul de cloud guvernamental este cel mai complex program. Vom veni cu aplicații prin care ne propunem să aducem cetățeanul în mijloc, astfel încât şi tinerii să fie atraşi.

Ultimul nostru produs oferit de stat pentru cetățeni este identitatea electronică. Pentru a promova mesajele avem alături de noi şi Societatea Civilă. Este un prim pas în accesarea serviciilor publice electronice.

Rolul digitalizării este de a acoperi decalajele. Venim în sprijinul instituțiilor pentru a implementa strategii noi. Cloud-ul guvernamental este o structură, o zonă pe care vom construi. Șantierul digitalizării a început şi la nivel central, dar trebuie să ajungă şi la nivel local unde primăriile trebuie să pună cetățeanul în centru pentru ca acesta să ajungă repede la serviciile de care are nevoie”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad.

Cele mai recente știri

To Top