Actualitate
Drulă: Ciolacu şi Boloş îşi dau OUG de amnistie pentru falsificarea bugetului pe 2024
Liderul USR Cătălin Drulă acuză că premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor Marcel Boloş ”îşi dau OUG de amnistie pentru falsificarea bugetului pe 2024”, el calificând situaţia ca fiind ”fără precedent” şi afirmând că prin OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală şi combaterea evaziunii fiscale, cei doi nu mai semnează declaraţia obligatorie potrivit căreia bugetul respectă legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Ordonanţe de Urgenţă cu prevederi similare au fost emise şi în 2021 şi în 2022.
”FĂRĂ PRECEDENT. Ciolacu şi Boloş îşi dau OUG de amnistie pentru falsificarea bugetului pe 2024. În draftul de OUG apar la art. XXI următoarele prevederi:Guvernul se exceptează pe sine de la obligaţia de a construi un buget care să respecte principiile de responsabilitate fiscală. Pentru 2024, în mod excepţional, premierul Ciolacu şi ministrul PNL al Finanţelor Boloş nu mai semnează declaraţia obligatorie că bugetul respectă legea responsabilităţii fiscal-bugetare”, susîine Drulă, referindu-se la OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru prorogarea unor termene.
El afirmă că, în fiecare an, obligaţi de Legea responsabilităţii fiscal bugetare 69/2010, prim-ministrul şi ministrul Finanţelor semnează o declaraţie angajantă legal conform căreia bugetul este conform cu principiile responsabilităţii fiscale, regulile fiscale şi strategia fiscal-bugetară.
”Ciolacu şi Boloş nu vor să semneze. Pentru că ştiu că bugetul este falsificat şi se tem că vor ajunge să răspundă. Aşa că îşi dau OUG de amnistie prin care să nu mai dea declaraţia. Am un mesaj pentru ei: chiar dacă vă daţi OUG, tot veţi răspunde. CCR se mai schimbă. Intenţia voastră este clară. Va veni şi decontul pentru crima pe care o faceţi astăzi împotriva stabilităţii economice a României”, transmite liderul USR.
În OUG adoptată de Guvern joi seară şi făcută publică sâmbătă dimineaţă de Ministerul Finanţelor, articolul XXl invocat de Cătălin Drulă – care se referea la draftul actului normativ, prevederile regăsindu-se însă în aceeaşi formă în varianta finală – prevede:
- (1) Prin derogare de la prevederile art. 29 alin. (5) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare prim-ministrul şi ministrul finanţelor semnează o declaraţiede răspundere prin care se atestă, exclusiv, corectitudinea şi integralitateainformaţiilor din Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 – 2026.
- (2) Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (4) din Legea nr. 69/2010,republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul şi ministrul finanţelor semnează o declaraţie ce atestă exclusiv încadrarea proiectului debugetpe anul 2024 şi perspectiva 2025 – 2027 în ţintele, obiectivele şi priorităţile asumate prin Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 – 2026.
- (3) Prevederile art. 30 alin. (5) din Legea nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică pentru planificarea bugetară pe anul 2024 şi perspectiva 2025 – 2027”.
Articolele din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară de la care se face derogare prin OUG sunt:
- Art. 29 alin. (5) Declaraţia de răspundere va conţine o declaraţie semnată de prim-ministru şi de ministrul finanţelor publice, prin care se atestă corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din strategia fiscal-bugetară şi conformitatea acesteia cu prezenta lege, ţintele sau limitele pentru regulile fiscale şi respectarea principiilor responsabilităţii fiscale.
- Art. 30 alin. (4) Guvernul are obligaţia de a prezenta Parlamentului un buget anual care să respecte principiile responsabilităţii fiscale, regulile fiscale, strategia fiscal-bugetară şi orice alte prevederi ale prezentei legi, iar prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice vor semna o declaraţie ce atestă această conformitate, declaraţie care va fi prezentată Parlamentului împreună cu bugetul anual.
- Art. 30 alin. 5) În eventualitatea că Guvernul nu poate respecta condiţia de conformitate prevăzută la alin. (4), prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice vor menţiona în declaraţie abaterile, precum şi măsurile şi termenele până la care Guvernul va asigura conformitatea cu principiile responsabilităţii fiscale, cu regulile fiscale şi cu strategia fiscal-bugetară.
Şi în 2021 şi în 2022 au fost emise OUG cu prevederi similare, OUG 130/2021 şi OUG 168/2022.