Bănci
Drumul care unește este pavat cu implicare
Încă de la înființare, Banca Transilvania și-a luat angajamentul de a investi în programe educaționale, în susținerea antreprenorilor locali și în parteneriatele strategice cu organizații caritabile. S-au alocat resurse imense, atât financiare, cât mai ales de timp – angajați au ales să se implice și să devină voluntari în proiecte de amploare. Eforturile au meritat, multe din inițiative producând schimbări de substanță în societate. Unul dintre cele mai bune exemple îl reprezintă Via Transilvanica, proiect demarat de Tășuleasa Social și susținut de Banca Transilvania.
Început în 2018 și finalizat la sfârșitul lui 2022, Via Transilvanica este un proiect de mare anvergură. Este vorba despre un traseu lung care străbate toată țara – de la Putna și până la Drobeta-Turnu Severin. În total, 1.400 de kilometri care cuprind unele dintre cele mai frumoase zone ale României. Viziunea Tăsuleasa Social a presupus un traseu de lungă distanță de clasă mondială, care leagă regiuni şi comunităţi diverse și „care ne permite să descoperim împreună Transilvania şi România având parte de trăiri şi experienţe unice într-un cadru natural şi cultural autentic, variat şi cu care să ne mândrim pentru totdeauna atât local cât şi internaţional”. Pentru BT, implicarea în Via Transilvanica a venit natural, finanțarea și dezvoltarea României reprezentând o parte semificativă din misiunea companiei. „Pentru noi, Via Transilvanica este un proiect de țară, un proiect în care ne regăsim perfect, pentru că întreg proiectul vorbește despre România, la fel ca BT. Ne dă ocazia să facem și mai mult pentru țara noastră, să contribuim la formarea unei comunități atașate de natură și la dezvoltarea comunităților prin care trece. Acesta unește România, reinventează turismul, este despre curaj, mobilizare, generozitate și sustenabilitate”, a arătat Omer Tetik, CEO Banca Transilvania.
Întreg traseul al Via Transilvanica este marcat cu bornelor din andezit, instalate la fiecare kilometru, alături de stâlpi cu indicatoare în intersecții și marcaje cu vopsea foarte dese. Bornele sunt adevărate opere de artă, fiind sculptate în cadrul taberelor de sculptură din campusul Tășuleasa Social de către sculptori români sau străini. „Bornele sunt elementul identitar care fac din Via Transilvanica una dintre cele mai mare expoziții de sculptură în aer liber din lume pe care vă invităm să o descoperiți în mișcare”, este îndemnul comunității Tășuleasa Social.
Ce înseamnă Via Transilvanica
- 1.400 de km care unesc România de la Putna la Drobeta
- 1.400 de borne care marchează drumul
- Mii de voluntari și „părinți de drum” care susțin proiectul
- Premii și recunoaștere românească și internațională
În 2014, peste 1500 de voluntari au ajutat la plantarea a 40.000 de puieți de frasin și salcâm la Budești Fânațe. Acela a fost momentul în care a a luat naștere, la inițiativa BT și a Tășuleasa Social, Pădurea Transilvania 1.0. Proiectul a fost ulterior extins, fiind realizate noi împăduriri în mai multe zone din țară.