Actualitate

Eli Lilly investeşte alte 5,3 miliarde de dolari într-o fabrică nouă din Indiana, pe măsură ce cererea de medicamente pentru obezitate creşte

Posted on

Foto: iStock

Eli Lill investeşte încă 5,3 miliarde de dolari în noua sa fabrică din Liban, Indiana, dublându-şi investiţia anterioară, în timp ce se străduieşte să răspundă cererii crescânde pentru medicamentele sale pentru slăbit şi diabet, transmite Reuters.

Noua investiţie, care aduce totalul la 9 miliarde de dolari, va contribui la creşterea producţiei de ingrediente farmaceutice active (API) pentru puternicul medicament de slăbit Zepbound al Lilly şi Mounjaro, pentru tratamentul diabetului, a spus compania, citată de Reuters.

”Anunţul de astăzi depăşeşte cea mai mare investiţie în producţie din istoria companiei noastre şi, credem noi, reprezintă cea mai mare investiţie în producţia de API pentru medicamente sintetice din istoria SUA”, a declarat CEO-ul Lilly, David Ricks.

Zepbound şi Mounjaro, ambele cunoscute din punct de vedere chimic ca tirzepatidă, sunt în deficit în SUA şi vor avea o disponibilitate limitată pentru majoritatea dozelor în al doilea trimestru al acestui an.

Zepbound a fost introdus în SUA la sfârşitul anului 2023. De atunci, Lilly a vândut peste 1,2 milioane de reţete pentru acest medicament, potrivit datelor IQVIA.

Compania cu sediul în Indianapolis se aşteaptă ca oferta de Zepbound să rămână ”destul de strânsă” pe termen scurt şi mijlociu, pe măsură ce îşi creşte capacitatea, a declarat luna trecută, într-un apel către investitori.

Lilly a alocat în total 16 miliarde de dolari pentru construirea de noi centre de producţie, începând cu 2020, inclusiv 2,5 miliarde de dolari pentru o fabrică din Germania şi încă 1,2 miliarde de dolari pentru actualizarea instalaţiilor existente, se arată în comunicat.

Compania a declarat anterior că se aşteaptă ca fabrica sa din Liban, SUA, să înceapă să producă medicamente spre sfârşitul anului 2026, dar pentru noua sa fabrică din Concord şi facilităţile extinse din Durham, ambele în Carolina de Nord, vor începe să crească livrările de Zepbound şi Mounjaro atunci când vor deveni operaţionale în acest an.

Rivalul danez Novo Nordisk a investit, de asemenea, miliarde de euro în producţie, pentru a-şi intensifica furnizarea popularului său medicament pentru slăbit Wegovy, anunţând că va prelua trei centre de producţie de la producătorul pe bază de contract Catalent, pentru 11 miliarde de dolari.

Lilly a anunţat luna trecută că va achiziţiona o unitate de producţie de la Nexus Pharmaceuticals, pentru a produce medicamente injectabile.

Compania a declarat că se aşteaptă să adauge 200 de locuri de muncă cu normă întreagă pentru lucrători cu înaltă calificare, cum ar fi ingineri, oameni de ştiinţă, personal de operare şi tehnicieni de laborator la fabrica sa din Liban, ca parte a noii sale investiţii.

Cele mai citite știri

Exit mobile version