Actualitate

Elveţia ia măsuri pentru a combate tentativele companiilor şi persoanelor de eludare a sancţiunilor impuse Rusiei

Posted on

Foto: iStock

Elveţia îşi intensifică eforturile de a combate tentativele companiilor şi persoanelor de eludare a sancţiunilor impuse Rusiei, transmite Reuters.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a înfiinţat o echipă de specialişti care să investigheze şi să pună în aplicare sancţiunile pe care Berna le-a impus după invadarea Ucrainei de către Moscova în urmă cu doi ani.

Măsura vine după ce Elveţia a fost criticată anul trecut pentru că nu a făcut suficient pentru a împiedica ruşii să ascundă bani în băncile elveţiene.

Active de aproximativ 7,7 miliarde de franci elveţieni au fost îngheţate la sfârşitul anului trecut, o fracţiune din cele 150 de miliarde de franci de bani ruseşti estimate a fi deţinute în băncile elveţiene.

SECO a declarat miercuri că i-au fost raportate 230 de posibile încălcări ale sancţiunilor de la invazie, în urma informării companiilor financiare, oficialilor vamali şi altor ţări.

Acest lucru a dus la 47 de proceduri, 20 de cazuri fiind abandonate, fiind pronunţate nouă amenzi de severitate diferită.

Aproximativ 18 cazuri sunt încă active, cazuri noi fiind adăugate tot timpul, a spus SECO.

Majoritatea cazurilor se referă la încălcări ale interdicţiilor privind exportul de bunuri de lux sau produse de importanţă economică către Rusia, care ar putea sprijini efortul de război al Moscovei, a declarat un purtător de cuvânt al SECO.

În timp ce SECO efectuează investigaţiile mai simple, cazurile mai complicate sunt predate Procuraturii Generale (OAG), care săptămâna trecută a declarat că analizează posibile încălcări.

Radiodifuzorul elveţian RTS a declarat săptămâna trecută că OAG a fost de asemenea solicitată în două cazuri care implică companii de comerţ cu mărfuri.

OAG a refuzat să comenteze aceste cazuri.

”Complexitatea acestor cazuri este foarte mare. De exemplu, există adesea companii care se ascund în spatele altor companii şi trebuie să stabilim cine este beneficiarul efectiv”, a declarat Simon Pluess, şeful controlului şi sancţiunilor pentru exporturi la SECO.

Alte ţări recunosc acum că Elveţia ia sancţiunile în serios, a spus el.

”Când discutăm cu parteneri internaţionali, aceştia au recunoscut că Elveţia face multe. Elveţia împărtăşeşte informaţii şi cu alte ţări. Criticile au dispărut în mare parte”, a spus Pluess.

Cele mai citite știri

Exit mobile version