Actualitate
Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 2,6% în trimestrul doi din 2024
Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activităţile economice ale unităţilor rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul doi din 2024 la 790 milioane tone echivalent CO2, o scădere de 2,6% faţă de perioada similară din 2023 (812 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
PIB-ul UE a înregistrat o creştere de 1% în trimestrul doi din 2024, faţă de perioada similară din 2023.
În perioada aprilie-iunie 2024, sectoarele economice responsabile cu cele mai mari reduceri comparativ cu trimestrul doi din 2023 au fost: furnizarea de energie electrică şi gaze naturale (minus 12,1%) şi gospodăriile (minus 4,2%).
Eurostat estimează că în trimestrul doi din 2024 comparativ cu perioada similară din 2023 emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 19 state membre UE şi au crescut în Suedia, Cipru, Malta, Lituania, Grecia, România, Luxemburg şi Slovenia.
Cele mai semnificative reduceri din UE ale emisiilor de gaze cu efect de seră au fost în Ţările de Jos (minus 9,1%), Bulgaria (minus 6,3%), Austria şi Ungaria (fiecare cu minus 5,9%).
Din cele 19 state membre UE unde au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră, cinci au raportat şi un declin al PIB-ului lor (Estonia, Irlanda, Finlanda, Letonia şi Austria). Celelalte 14 ţări (Polonia, Danemarca, Croaţia, Spania, Bulgaria, Slovacia, Portugalia, Ungaria, Belgia, Italia, Cehia, Ţările de Jos, Franţa şi Germania) au gestionat scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră în timp ce au raportat creşterea PIB-ului lor.