Timp liber

Eurostat: Lunile de vârf din turism diferă în rândul regiunilor UE

turism
Foto: iStock

Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, 34% din toate nopţile petrecute în unităţile de cazare turistică au avut loc în doar două luni: iulie şi august, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În aproape trei din patru regiuni UE de nivel 2 din Nomenclatorul Unităţilor Teritoriale pentru Statistică (NUTS 2), august a fost luna cu cea mai ridicată pondere a numărului de nopţi petrecute în unităţile de cazare turistică (170 din cele 242 regiuni NUTS 2). În iulie au fost 62 regiuni U, în special în Europa de Nord şi părţi din Belgia, Cehia, Germania, Franţa, Italia, Ungaria şi Slovacia.

În 15 zone de coastă din Bulgaria, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, România şi Suedia, mai mult de 5 din 10 nopţi petrecute în unităţile de cazare turistică au fost în iulie şi august,principalele două luni din aceste regiuni.

În una din cinci regiuni pentru care sunt disponibile datele, (49 din 242 regiuni), peste 40% din înnoptările turiştilor au fost în iulie şi august.

În regiunile UE, cel mai ridicat grad de sezonalitate concentrată în iulie şi august a fost în Calabria (Italia, 64,8%), zona de coastă a României – Sud-Est (64,5%), regiunile bulgare Yugoiztochen (64,3%) şi Severoiztochen (60,9%) şi regiunea croată Jadranska Hrvatska (60,2%). Această regiune din Croaţia este şi una din cele mai vizitate din toate regiunile UE.

La regiunile cu cel mai scăzut grad de sezonalitate situaţia turismului este diferită. Regiunea franceză Mayotte avea anul trecut cel mai scăzut grad de sezonalitate din UE, cu 18,8% din numărul de nopţi petrecute în unităţile de cazare turistică fiind în martie şi mai. Urmează regiunea poloneză Warszawski stoleczny (19%), cu iunie şi august, regiunea spaniolă Comunidad de Madrid (19,2%) cu iunie şi octombrie, insula franceză La Réunion (19,8%) cu august şi octombrie, şi regiunea spaniolă Canarias (20%) cu iulie şi august.

La modul general, regiunile care includ capitalele tind să atragă turiştii tot timpul anului, fie din motive personale sau profesionale. În 15 din cele 22 de state UE care au subdiviziuni regionale, capitala depinde cel mai puţin de fluctuaţiile sezoniere. Aşa se în întâmplă în regiunile în care se află Bruxelles, Sofia, Praga, Copenhaga, Dublin, Madrid, Zagreb, Roma, Vilnius, Budapesta, Viena, Varşovia, Bucureşti, Bratislava şi Stockholm.

Cele mai recente știri

To Top