Actualitate

Eurostat: România, printre ţările UE în care producţia industrială a crescut, în martie

productie industriala
Foto: iStock

Producţia industrială a scăzut cu 1% în zona euro şi în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2023, dar Irlanda, Cipru şi România au înregistrat cea mai semnificativă creştere, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în martie, faţă de perioada similară din 2023, au fost în Irlanda (37%), Cipru (8,5%) şi România (3,5%), iar cel mai semnificativ declin în Finlanda (minus 7,7%), Bulgaria (minus 7,6%) şi Austria (minus 7%).

În cazul UE, producţia de energie a scăzut cu 2,6%, cea de bunuri intermediare cu 2,2%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 7,5%, iar cea de bunuri de folosinţă imediată cu 5,1%, în timp ce producţia de bunuri de capital a crescut cu 1,5%.

În martie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a crescut cu 0,6% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, după ce în februarie s-a înregistrat un avans de 1% în zona euro şi de 0,9% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în martie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Irlanda (12,8%), Belgia (6,8%) şi Luxemburg (4,5%), iar cele mai semnificative scăderi în Slovenia (minus 5,9%), Polonia (minus 5,1%) şi Danemarca (minus 4,3%).

România a înregistrat în martie o creştere lunară de 3,5% a producţiei industriale, după un declin de 1,7% luna precedentă.

În cazul UE, producţia de energie a scăzut cu 0,2%, cea de bunuri intermediare cu 0,5%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 1%, iar cea de bunuri de folosinţă imediată cu 2,7%, în timp ce producţia de bunuri de capital a crescut cu 0,7%.

Cele mai recente știri

To Top