Tehnologie
Evaluarea record a OpenAI, de 150 de miliarde de dolari, într-o nouă rundă de finanţare, va depinde de modificarea structurii sale corporative
O nouă rundă de finanţare a OpenAI ar urma să aibă loc sub formă de bancnote convertibile, potrivit unor surse cu informaţii directe, care au spus că evaluarea record a companiei, de 150 de miliarde de dolari, va depinde de capacitatea producătorului ChatGPT de a-şi schimba structura corporativă şi elimina plafonul de profit pentru investitori, transmite Reuters.
Detaliile condiţiilor finanţării de 6,5 miliarde de dolari, care nu au fost publicate anterior, arată cât de departe a ajuns OpenAI, cel mai valoros startup AI din lume, de la o organizaţie nonprofit bazată pe cercetare, şi schimbările structurale pe care este dispusă să le facă pentru a atrage din ce în ce mai multe investiţii şi a-şi finanţa dezvoltarea costisitoare în inteligenţă artificială generală (AGI) sau AI care depăşeşte inteligenţa umană.
Runda de finanţare uriaşă a înregistrat o cerere puternică din partea investitorilor şi ar putea fi finalizată în următoarele două săptămâni, având în vedere creşterea rapidă a veniturilor OpenAI, au adăugat sursele.
Investitori existenţi, cum ar fi Thrive Capital, Khosla Ventures, precum şi Microsoft sunt aşteptaţi să participe. Noi investitori, inclusiv Nvidia şi Apple, intenţionează de asemenea să investească.
Sequoia Capital este în discuţii pentru a reveni ca investitor.
Dacă restructurarea nu va avea succes, OpenAI ar trebui să-şi renegocieze evaluarea cu investitorii, privind la ce nivel vor fi convertite acţiunile lor, probabil la un număr mai mic, au declarat surse pentru Reuters, care a cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni private.
Întrebat despre finanţare şi potenţiala schimbare, OpenAI a spus într-o declaraţie că se concentrează în continuare pe construirea unei inteligenţe artificiale care să fie în beneficiul tuturor, în timp ce lucrează cu consiliul său non-profit.
”Organizaţia nonprofit este esenţiala misiunii noastre şi va continua să existe”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei.
Eliminarea plafonului de profit ar necesita aprobarea consiliului non-profit al OpenAI, format din directorul general Sam Altman, antreprenorul Bret Taylor şi alţi şapte membri.
Compania a purtat, de asemenea, discuţii cu avocaţii despre transformarea structurii sale non-profit într-o corporaţie cu beneficii pentru profit, similar cu ceea ce folosesc rivalii săi, cum ar fi Anthropic şi xAI, au adăugat surse,le confirmând relatările presei.
Nu este clar dacă astfel de schimbări structurale corporative fundamentale ar putea avea loc.
Eliminarea plafonului de profit, care a pus o limită a rentabilităţii potenţiale a investitorilor în filiala pentru profit a OpenAI, le-ar oferi investitorilor timpurii un câştig şi mai mare. De asemenea, ar putea ridica întrebări cu privire la guvernanţa OpenAI şi abaterea de la misiunea sa non-profit.
OpenAI a spus că limita a fost pusă în aplicare pentru ”a încuraja să cerceteze, să dezvolte şi să implementeze AGI într-un mod care echilibrează comercialul cu siguranţa şi sustenabilitatea, mai degrabă decât să se concentreze pe maximizarea profitului pur”.
Laboratorul AI din San Francisco, fondat în 2015 ca un proiect de cercetare nonprofit, cu scopul de a construi AI în beneficiul umanităţii, este în prezent controlat de o organizaţie-mamă non-profit. Şi-a accelerat eforturile de comercializare prin vânzarea de servicii bazate pe abonament, cum ar fi ChatGPT, consumatorilor şi întreprinderilor, care acum se mândreşte cu peste 200 de milioane de utilizatori.
Investitorii existenţi sunt obligaţi la o limită plafonată a rentabilităţii investiţiei, orice profit suplimentar urmând a fi direcţionat către organizaţia nonprofit.
Rentabilitatea a fost plafonată la 100 de ori mai mare decât investiţia pentru investitorii în prima rundă de finanţare a OpenAI.
”Ne aşteptăm ca acest multiplu să fie mai mic pentru rundele viitoare”, a spus compania într-o postare pe blog din 2019, care detaliază structura.
OpenAI a folosit acest model pentru a strânge peste 10 miliarde de dolari în ultimii ani, majoritatea venind de la Microsoft.
Ultima evaluare a fost de 80 de miliarde de dolari, în februarie, într-o ofertă de licitaţie prin care compania a vândut acţiunile existente, conduse de Thrive Capital.