Tehnologie
Evoluția sectorului IT programează dezvoltarea României
În contextul tensiunilor politice și economice de pe mapamond, există un sentiment general de incertitudine și nesiguranță în mediul de business. Un prim efect este valul de concedieri de la nivel global. Acesta, deși a afectat mai multe industrii, s-a vazut cel mai bine în domeniul IT. Totuși, deși au încasat câteva lovituri serioase, marile companii de tehnologie continuă să domine businesul mondial. Iar, pe lângă ele își fac loc din ce în ce mai multe firme mici, mijlocii și chiar start-upuri. România este considerată de mulți un loc ideal pentru a începe și a dezvolta businessuri din domeniul IT. Singurele pericole care pot schimba această percepție o reprezintă eventualele schimbări legislative și creșterea fiscalității.
Stabilitatea legislativă este crucială pentru a naviga în aceste vremuri pline de provocări, au susținut antreprenorii din domeniu IT care au răspuns la solicitarea Income Magazine de a identifica vulnerabilitățile industriei. Mai mult, fiscalitatea joacă un rol crucial în strategiile de business, iar modificările în acest domeniu pot determina orice companie să își reevalueze opțiunile. Acest semnal de alarmă este cu atât mai important cu cât principalele sectoare care au atras investiții străine directe în 2023 reflectă tendințele cheie observate în Europa, în top situându-se sectorul software și servicii IT, în vreme ce sectorul produselor electronice a ocupat poziția secundă. Iar, fără greșeli din partea guvernanților, sunt șanse ca lucrurile să evolueze. Efectuat în prima jumătate a lui 2024, studiul de atractivitate EY arată că investitorii încă au încredere în România. „Perspectivele favorabile sunt recunoscute de 67% dintre investitori, care prevăd o creștere a atractivității României ca destinație de investiții în următorii trei ani. (…) Sectoarele de interes includ software și servicii IT, produsele electronice, transporturile și logistica, care domină în atragerea investițiilor străine directe”, declară Bogdan Ion, EY Romania & Moldova Country Managing Partner.
Că IT-ul rămâne un sector atractiv, o dovedește și intrarea pe piață la începutul anului a companiei de software de top TaxDome. Cu o prezență puternică în SUA și la nivel internațional și un portofoliu de peste 10.000 de clienți, companii medii și mari care comunică cu contabilii lor în peste 10 limbi, și 3 milioane de utilizatori în lume, TaxDome a adăugat țara noastră în planurile sale de expansiune. România este a 26-a țară și prima din Europa de Est în care compania americană de software se extinde. „Decizia de a intra pe această piață a fost luată de către conducerea TaxDome în SUA, după o evaluare atentă a potențialului economic și a nevoii în creștere pentru soluții IT inovatoare în domeniul contabilității. Economia României, caracterizată prin creștere rapidă și o tendință ascendentă în digitalizare, împreună cu disponibilitatea profesioniștilor bine pregătiți în IT, oferă cadrul ideal pentru soluția noastră, destinată optimizării și eficientizării firmelor de contabilitate. Strategia noastră de a servi piața românească este susținută de poziția strategică a țării în Europa de Est și statutul său de hub tehnologic emergent, aspecte ce ne facilitează atât deservirea eficientă a nevoilor locale, cât și extinderea prezenței noastre in regiune. Suntem optimiști în privința oportunităților generate de această expansiune și ne dedicăm investiției în economia locală, promovării parteneriatelor și susținerii transformării digitale în domeniul contabil din România”, explică Alina Goldenberg, Country Manager TaxDome România. Piața românească de business vine cu un peisaj plin de oportunități, evidențiat de un angajament ferm către transformarea digitală, arată Country Managerul TaxDome România, dând exemplu implementarea e-factura.
„Sectorul IT al țării, renumit pentru talentul și creativitatea sa, joacă un rol esențial în această transformare, conducând progrese de care beneficiază companiile din toate domeniile. Combinația dintre ambiția digitală a României, trecerea obligatorie către e-Factura și atitudinea de susținere a CECCAR creează o oportunitate fără precedent pentru companii de a-și avansa capacitățile digitale”, continuă Alina Goldenberg. Toate aceste atuuri care au determinat numeroase companii mari din străinătate să investească în industria IT din România riscă să-și piardă din relevanță dacă vor crește taxele și impozitele sau dacă intervin noi schimbări legislative care să îngreuneze activitatea firmelor.
IT-ul, sector esențial
Cel mai recent studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) arată că industria de software și servicii are un aport de aproximativ 6,2% din PIB, respectiv 13,6 miliarde de euro. De altfel, potrivit sursei citate, un angajat IT are o contribuție dublă, față de medie, la bugetul de stat, iar la fiecare euro pe care statul nu îl încasează din impozitul pe venit, salariatul din industrie cheltuie 46 de euro în economie. Industria creşte de trei ori mai repede decât economia – dacă în ultimii cinci ani analizaţi (2015-2020), creşterea economică a României a fost de 6%, acest sector a a înregistrat un avans de 17%. „Ştim cu toţii că industria IT este unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării economice a României, că specialiştii noştri sunt printre cei mai buni din lume şi, cu toate că industria creşte constant şi aduce contribuţii relevante la bugetul de stat, ne confruntăm în continuare cu un deficit al forţei de muncă. Am realizat acest studiu tocmai pentru a avea o imagine exactă a industriei şi pentru a prezenta diferite scenarii de evoluţie a industriei în următorii patru ani. În funcţie de măsurile care se iau sau nu cât mai curând, România poate deveni un hub tehnologic în regiune sau îşi poate pierde competitivitatea raportat la industria IT, cu efecte considerabile pentru economia naţională, în ambele situaţii”, explică Mihai Matei, membru în boardul ANIS.
În perioada 2020-2024, industria IT din România a continuat să înregistreze o creștere semnificativă, consolidându-și poziția ca unul dintre sectoarele cheie ale economiei naționale, arată cel mai recent studiu realizat de Bestjobs în parteneriat cu Orion Innovation, „Cum e să lucrezi în IT în 2024”. Specialiștii în domeniul IT au devenit tot mai căutați, iar profilul lor s-a conturat într-unul complex, caracterizat de competențe tehnice solide și capacitatea de a se adapta rapid la schimbările tehnologice. Potrivit datelor statistice oferite de Eurostat și Institutul Național de Statistică (INS), numărul de specialiști IT angajați în România a înregistrat o creștere constantă, ajungând la un maxim de 240.800 angajați în IT&C, în luna august 2023, iar 82% dintre ei au până în 34 de ani. România se situează astfel pe locul doi în Europa ca număr de specialiști angajați în IT.
Semnale de alarmă
„În 2024, schimbările legislative au adus un set de măsuri care au impactat semnificativ mai multe industrii, printre cei afectați s-au numărat și cei din sectorul IT”, spune Ionuț Toader, CEO & co-founder Relevance, un business cu afaceri de circa 2 milioane de euro în 2023. „Ne-am concentrat să rămânem informați cu privire la aceste modificări fiscale și am oferit transparenta si explicatii colegilor, astfel încât să fie pe deplin înțelese noile reglementări și efectele lor. Și da, compania a acoperit noile modificari fiscale, astfel încât veniturile angajaților să nu fie afectate. Fiscalitatea joacă un rol crucial în strategiile de business din România, iar modificările majore în acest domeniu pot determina orice companie să își reevalueze planurile, nu doar pe noi”, a continuat acesta. Pentru perioada următoare, CEO-ul Relevance își dorește o stabilizare a cadrelor legislative care să ofere companiilor un moment de respiro. „Sectorul IT din România se bucură de numeroase avantaje în ceea ce privește infrastructura tehnologică avansată și mediul de afaceri din țară. Pe de alta parte, companiile IT din România au acces la o forță de muncă calificată, provenită dintr-un sistem educațional robust. Acest lucru permite firmelor să își extindă și să își diversifice echipele, menținând în același timp standarde ridicate de calitate și competitivitate pe piața globală”, conchide el.
La rândul său, Lucian Mățăoanu, CEO-ul Hyperfy, companie care a depășit anul trecut 15 milioane de euro cifră de afaceri, a trebuit să găsească soluții la provocările legislative. „La începutul anului 2023, am elaborat un plan detaliat pentru următorii 3 ani. Măsurile fiscale recente ne-au întârziat cu 6 luni față de acel plan. Deși nu ne schimbă direcția, ambiția sau destinația, acestea reprezintă o frână pentru orice business în creștere. În ceea ce privește aplicarea impozitului pe venit pentru salariile mai mari de 10.000 de lei, am luat măsuri pentru a minimiza impactul asupra angajaților noștri. Am acoperit în mare parte aceste costuri pentru a menține atractivitatea și competitivitatea pachetelor salariale. De asemenea, am ajustat politicile interne pentru a include aplicarea CAS la bonurile de masă, asigurându-ne că toate măsurile sunt în conformitate cu noile reglementări fiscale”, arătă Lucian Mățăoanu. De asemenea, adaugă el, orice creștere de taxe și impozite influențează activitatea unei companii, iar mediul de business din România se confruntă de mulți ani cu această lipsă de predictibilitate. „România oferă numeroase oportunități de creștere, cu multe proiecte și energie pozitivă. Totuși, acest peisaj este adesea afectat de decizii fiscale care lovesc puternic jucătorii de pe piață, iar pe cei mici sau în situații financiare dificile îi pot scoate chiar de pe piață. Lucrăm intens pentru a ne construi un sistem de protecții care să ne permită să depășim astfel de momente și să ne ajustăm în funcție de acestea. În scenariile pe care le analizăm, nu avem în vedere restructurări. Ne concentrăm pe beneficiul scalabilității, adică pe gestionarea unui business mai mare cu aceleași resurse sau pe creșterea echipelor într-un ritm mai mic decât cel al businessului”, spune CEO-ul Hyperfy, recunoscând în același timp și atuurile industriei. „Sectorul IT din România beneficiază de o serie de avantaje competitive, printre care se numără infrastructura tehnologică robustă și un mediu de afaceri dinamic și favorabil inovării. În plus, România dispune de un bazin vast de specialiști IT bine pregătiți, cu competențe diversificate și orientați spre performanță. La Hyperfy, valorificăm aceste avantaje prin implementarea celor mai noi tehnologii și dezvoltarea unor soluții inovatoare de securitate. De asemenea, ne angajăm să sprijinim ecosistemul IT local prin parteneriate strategice și inițiative de dezvoltare comunitară. Credem că aceste aspecte ne permit să fim nu doar competitivi pe piața locală, ci și să ne extindem influența la nivel regional în anii următori”, anunță Lucian CEO-ul Hyperfy.
Că trebuie să cauți oportunități și când ai de a face cu un context nefavorabil, este o lecție de business. Prin urmare, o viziune interesantă cu privire la cum poate România să beneficieze de ceea ce se întâmplă la nivel global îi aparține Dianei Nițescu, founder & CEO Octogon Hub. „Valurile recente de concedieri la nivel mondial influențează piața muncii din sectorul IT din România, influențează pozitiv și negativ atât angajatorii, cât și angajații. Folosind acest val, angajatorii locali pot atrage și reține mai ușor specialiști performanți din piața globală. Dar, dacă nu decodifică corect acest aparent val de oportunitate, în câțiva ani vor fi ei în situația companiilor globale care astăzi disponibilizează, se trasformă sau falimentează”, explică Diana Nițescu. De asemenea, CEO-ul Octogon Hub atrage atenția asupra riscurilor care vin împreună cu lipsa de predictibilitate.
„Orice modificare de taxe și impozite lovește în primul rând în businessurile private, pentru că acestea nu beneficiază niciodată de subvenții, amânări de plată etc. Ceea ce va pune presiune pe bugete, fără îndoială. Iar într-un mediu economic arid cum este în prezent, un cadru legislativ instabil nu va fi benefic pentru nicio companie, indiferent de domeniul său de activitate. Businessurile au nevoie de un cadru legislativ stabil pentru a se putea dezvolta organic, folosindu-se de toată puterea lor pentru a crește. Mai mult decât atât, eventuale creșteri de taxe și impozite în domeniul IT pot duce la scăderea competitivității companiilor din România și reorientarea clienților din US și Europa către alte piețe din Asia sau America de Sud”, arată antreprenoarea modul în care creșterile de impozite și taxe pot opri din creștere businessurile locale și pot face ca investițiile străine să ne ocolească.