Analize

EXCLUSIV. Sărăcie cronică în România: Pentru 41% din populație, banii nu ajung de la o lună la alta

portofel gol
Foto: iStock

Situația economică a gospodăriilor din România continuă să se degradeze. Este principala concluzie a unui sondaj realizat în luna martie în exclusivitate pentru Income Magazine. Mai mult, sondajul arată că lipsa banilor este o problemă acută și, completată de credința că prețurile vor continua să crească, duce la o stare de spirit negativă. 

Pentru 14% dintre români banii nu ajung nici măcar pentru mâncare, arată un sondaj privind situația economică a românilor realizat în luna martie în exclusivitate pentru Income Magazine. Potrivit datelor, 72% dintre români nu au niciun ban de economisit. Mai mult decât atât, aproape jumătate dintre români (44%) nu au venituri discreționare, conform sursei citate. Și mai trist decât atât este că aproape toți românii (91%) au credința  că prețurile vor continua să crească. Această credință completată de insecuritatea locului de muncă și grijile financiare creează condiții pentru tulburări sociale. 

Din perspectiva nivelului de educație, populația cea mai vulnerabilă când vine vorba de venitul discreționar este populația cu maxim 8 clase. Din punct de vedere al veniturilor, puțin mai bine o duc cei cu liceu. Iar cei care au un nivel de trai ceva mai ridicat, după ce își plătesc toate obligațiile, sunt cei care au și o facultate. Mai concret, peste 70% dintre cei care au o diplomă de licență au declarat că mai rămân cu bani după ce plătesc toate obligațiile lunare, în timp ce la polul opus se află cei care au doar 8 clase terminate unde proporția celor cărora le mai rămân bani este de doar 36,5%. 

Cel mai bine e să fii patron 

Indiferent de gen, stare civilă, studii sau regiunea de dezvoltare a țării, românii au dificultăți în a economisi bani în mod regulat. Cu toate acestea, există o categorie de români care, cumva, reușesc să aibă o situație economică bună, în ciuda scumpirilor și a incertitudinii economice: patronii. Astfel, aproape 80% dintre patroni spun să le mai rămân bani după ce achită toate obligațiile și 100% dintre ei spun că le ajung banii pentru mâncare. 

Același lucru se poate observa și în cazul economisirii. Indiferent de gen, stare civilă, studii sau regiunea de dezvoltare a țării, românii au dificultăți în a economisi bani în mod regulat. Totuși, singurii care reușesc să economisească bani lunar în funcție de situația profesională sunt patronii. Dintre persoanele care reușesc totuși să și economisească ceva bani, jumătate dintre ele pun bani deoparte pentru a avea în caz de nevoie sau în caz de urgență. 28% dintre ei spun că reușesc să facă economii pentru a face o investiție sau pentru a achiziționa un bun de care au nevoie, în timp ce doar 22% dintre ei își permită să economisească bani fără a avea nevoie de cumpărarea unui bun. 

Un aspect interesant pe care îl surprinde sondajul este faptul că bărbații au o tendință mai mare de a investi, iar femeile se gândesc la nevoi într-o măsură mai mare. În plus, este important de observat faptul că persoanele căsătorite reușesc într-o proporție mai mare decât persoanele necăsătorite să pună bani deoparte pentru situațiile urgente. Iar cele necăsătorite economisesc într-o măsură mai mare pentru a face o investiție.

Românilor nu le ajung banii de la o lună la alta 

Poate cel mai alarmant aspect ce reiese din studiul comandat de Income Magazine nu este cel legat de economisire, ci aspectul legat de traiul zilnic. Un procent covârșitor de 41% dintre români declară că nu se ajung cu banii de la o lună la alta. Pentru aceștia, ultima săptămână, înainte de încasarea salariului sau a pensiei, este cea mai grea. Mai precis, românii care declară că nu prea se ajung cu banii de la o lună la alta își termină venitul în primele 3 săptămâni din lună, rămânând  fără bani mai mult de o săptămână până la următorul salariu/pensie. Remarcăm faptul că liber profesioniștii și nesalariații (incluzând aici și pensionarii) sunt categoriile de persoane care au dificultăți în a le ajunge venitul de la o lună la alta.  

Din punct de vedere al studiilor, cei care se confruntă cu probleme să le ajungă banii de la o lună la alta sunt, așa cum era de așteptat, persoanele cu mai puțin de 12 clase. În ceea ce privește raportul dintre venituri și cheltuieli în funcție de regiune, doar Bucureștiul este singura zonă unde puțin peste jumătate din respondenți declară că se ajung cu banii de la o lună la alta. La polul opus, unde peste jumătate din respondenți declară că au dificultăți în a le ajunge banii între două salarii sunt în Muntenia și Transilvania. 

Grijile financiare, insecuritatea locului de muncă și teama că prețurile vor continua să crească îi fac pe români să renunțe la achiziționarea de articole vestimentare, la vacanțe, la activitățile recreative, activitățile culturale și îi fac să se îndrepte către produse alimentare mai ieftine. Aproape jumătate, mai precis 46%, dintre români sunt dispuși să renunțe cheltuieli cu haine sau încălțăminte care nu sunt neapărat necesare, în timp ce 35% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că sunt dispuși să renunțe la cheltuielile cu vacanțele. 

Cele mai recente știri

To Top