Actualitate

Expert HR: Noile măsuri fiscale riscă să adâncească criza de pe piața forței de muncă

Foto: iStock

Anul 2023 a fost marcat de o criză a forței de muncă specializată și de orientarea profesioniștilor către antreprenoriat sau freelancing, pe fondul nemulțumirii legate de salariile oferite de angajatori. Companiile, pe de altă parte, au căutat să externalizeze serviciile pentru a-și eficientiza costurile. Noile modificări fiscale propuse de Guvern riscă să adâncească această criză, având ȋn vedere creșterile de taxe pentru companii și eliminarea facilităților din unele industrii.

Există o serie de factori care au contribuit la criza de pe piața forței de muncă, inclusiv discrepanța dintre așteptările candidaților și salariile oferite de angajatori, inflația ridicată și creșterea costurilor de trai. Acești factori au determinat profesioniștii să caute alternative, precum antreprenoriatul sau freelancingul.

„Cea mai mare provocare a recrutorilor este să găsească oameni potriviți în rolurile disponibile în bugetele oferite de angajatori. Este un salt foarte mare între așteptări și oferta acestora, iar diferența nu este de neglijat. Tocmai de aceea, mulți specialiști s-au ȋndreptat către antreprenoriat sau freelancing. Rămâne însă de văzut cum va reacționa piața muncii la noile reglementări ale codului fiscal, care nu favorizează microîntreprinderile”, spune Cristina Profeanu, expert HR.

Ȋncă de la începutul anului 2023, companiile caută angajați fără să îi găsească, mai ales din domenii precum design de interior, servicii contabile, inginerie sau HR, iar specialiștii din aceste sectoare economice au preferat să înceapă afaceri pe cont propriu sau să lucreze ca furnizori de servicii. Nevoia de personal calificat este ridicată în majoritatea sectoarelor, dar lipsuri acute se înregistrează mai ales în educație și vânzări.

Din alt punct de vedere, în continuare salariile oferite de angajatori nu sunt pe măsura candidaților. La această situație contribuie inflația, aflată în continuare la un nivel ridicat, iar pe măsură ce aceasta rămâne mare, crește și diferența între salariile oferite și cele cerute. Inflația ridicată poate submina puterea de cumpărare a angajaților și poate face ca salariile oferite de angajatori să pară mai puțin atractive. Acest lucru complică și mai mult problema angajării și retenției de personal.

Noile taxe și impozite vor pune presiune suplimentară pe bugetele companiilor, limitând posibilitatea creșterilor salariale.

Pentru diminuarea și eficientizarea costurilor, firmele externalizează anumite servicii suport punctuale.

„Ȋn zona de execuție, la nivelul N-4, N-5 companiile nu pot avea angajați part time, ci au nevoie de disponibilitate full time, 8 ore pe zi”, adaugă Cristina Profeanu.

AI-ul, o amenințare pentru posturile dedicate oamenilor?

Lansarea ChatGPT, din ultima parte a anului trecut, a creat o serie de așteptări în piață, dar deocamdată chatbotul nu a ȋnlocuit resursa umană, cel puțin pe piața locală.

,,Menționarea utilizării inteligenței artificiale (AI), precum ChatGPT și nu numai, în contextul forței de muncă arată că tehnologia poate juca un rol important în eficientizarea proceselor, dar nu neapărat înlocuiește resursele umane. Tehnologia poate fi un instrument de sprijin pentru angajați, permițându-le să-și desfășoare activitățile mai eficient”, completează Cristina Profeanu.

Cele mai recente știri

To Top