Actualitate
Fechet: 270 noi puncte de colectare automată a ambalajelor, înfiinţate în septembrie, la nivel naţional
Un număr de 270 noi puncte de colectare automată a ambalajelor (RVM) au fost înfiinţate la nivel naţional doar în luna septembrie, a precizat miercuri, într-o postare pe Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Acestea „se alătură miilor deja existente, iar asta ne arată că suntem pe drumul cel bun: în tot mai multe comunităţi din ţară, oamenii pot returna ambalajele rapid şi România, dintr-un exemplu negativ european, devine o ţară tot mai curată”, a arătat ministrul.
El a menţionat că aparatele automate de colectare au fost instalate în toate judeţele, în oraşe mari, mijlocii şi mici, dar şi în tot mai multe comunităţi din mediul rural, „fie că vorbim de zona Bucureşti – Ilfov, Cluj, Suceava, Bacău, Teleorman, Olt sau Bistriţa-Năsăud”.
Fechet consideră că „sistemul funcţionează tot mai bine cu fiecare zi, e un fapt vizibil, iar cea mai importantă recompensă e o ţară mai curată pentru copiii noştri”, el reiterând că s-a ajuns la 78% grad de colectare şi reciclare din ambalajele puse pe piaţă, „ceva inimaginabil acum un an”.
„Nu greşim când spunem că, împreună, am făcut într-un an cât s-a făcut în 30 ani anteriori”, a afirmat ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, la zece luni de la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), peste două miliarde de ambalaje au fost colectate prin SGR, „iar al treilea miliard va veni mult mai repede decât primele două”.
SGR a fost implementat în România începând cu 30 noiembrie 2023, moment din care românii ar trebui să plătească o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).