Timp liber

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” a fost distins cu European University Film Award

Posted on

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” a fost distins cu European University Film Award, la premiile europene de film (EFA), ediţia 2024, conform site-ului https://www.europeanfilmawards.eu.

Juriul compus din studenţi din 23 de ţări europene a ales filmul câştigător din cele cinci nominalizări anunţate la începutul lunii noiembrie.

„Este o mare onoare să accept acest premiul din partea întregii echipe a filmului. Regizorul Emanuel Pârvu şi producătorul filmului, Miruna Berescu, nu au putut să fie alături de noi în această seară fiind în Statele Unite ale Americii pentru campania filmului pentru Premiile Oscar”, a declarat actorul Ciprian Chiujdea, prezent la ceremonia desfăşurată sâmbătă de la Lucerna, în Elveţia.

„Mulţumim pentru această distincţie care înseamnă cu atât mai mult cu cât vine din partea unei noi generaţii de cinefili. E o recunoaştere importantă pentru film, cu atât mai relevantă poate în contextul actual din România”, a spus actorul, citat pe pagina de Instagram al lungmetrajului.

„Când am început să lucrăm la acest proiect, am fost cu toţii de acord asupra importanţei lui ca start pentru dezbaterea unor subiecte mai sensibile în speranţa unei mai mari vizibilităţi şi, poate, începutul schimbării unor perspective. Graţie acestui premiu suntem cu trei kilometri mai aproape de acest ţel”, a adăugat el.

Premiile Filmului European sunt decernate sâmbătă seara, la Lucerna, în prezenţa a aproximativ 1.000 de invitaţi. Gala este în curs de desfăşurare şi este prevăzută să dureze mai multe ore.

„Trei kilometri până la capătul lumii”, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Emanuel Pârvu, a avut premiera în Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes, unde a fost distins cu Queer Palm, iar ulterior a fost prezentat în selecţiile de la Karlovy Vary, Ierusalim – Premiul pentru cel mai bun regizor şi Sarajevo, unde a fost distins cu Premiul Cineuropa şi Trofeul Festivalului pentru cel mai bun film.

Filmul este propunerea României la Oscar la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”. Campania, finanţată în principal de Ministerul Culturii şi se derulează cu sprijinul companiei Joshua Jason Public Relations şi al Institutului Cultural Român, urmăreşte, în această fază, să obţină includerea filmului pe lista nominalizărilor. O primă departajare va avea loc în 17 decembrie, când, în urma votului membrilor Academiei Americane de Film, vor fi selectate 15 pelicule, dintre acestea, urmând a fi desemnate, în 17 ianuarie, cele cinci nominalizări dintre care se va alege Oscarul pentru „Cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Cele mai citite știri

Exit mobile version