Energie
Fitch confirmă la ”BBB minus” ratingul Nuclearelectrica, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat marţi la ”BBB minus” ratingul pentru datoriile pe termen lung (IDR) atribuit producătorului de energie nucleară Nuclearelectrica, cu perspectivă stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Confirmarea reflectă poziţia puternică pe piaţă a Nuclearelectrica, de unic producător de energie nucleară în România, şi gradul scăzut de îndatorare, cel puţin până în 2025. Aceste evoluţii sprijină profilul său individual de creditare (SCP), evaluat la „bbb minus”, şi perspectiva stabilă atribuită ratingului pe termen lung.
Totuşi, cheltuielile masive de capital, în special retehnologizarea reactorului 1, care nu va fi operaţional în 2027-2029, va spori considerabil gradul de îndatorare din 2027. Aceste evoluţii ar putea duce la acţiuni de rating negative, în funcţie de profilul financiar proiectat în 2027-2030, măsurile potenţiale de sprijin de la statul român (rating „BBB minus”/perspectivă stabilă) ca acţionar majoritar, schimbările în vizibilitatea veniturilor în urma posibilelor contracte pentru diferenţă (CfD) şi progresele înregistrate cu alte proiecte, apreciază Fitch.
Profilul de afaceri al Nuclearelectrica este sprijinit de poziţia sa solidă pe piaţă, fiind unicul producător de energie nucleară în România, acoperind aproximativ 20% din cererea totală de electricitate a ţării şi 35% din electricitatea produsă fără emisii de gaze cu efect de seră. Compania operează două reactoare nucleare, cu o capacitate instalată totală de aproximativ 1,4GW şi are marje ridicate de profit.
În 2022, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a crescut la 3,6 miliarde lei (o creştere anuală de 106%), ca rezultat al preţurilor ridicate la electricitate din contractele bilaterale şi de pe piaţa spot. Fitch se aşteaptă ca profitabilitatea să se menţină la un nivel viabil în 2023-2026, cu o medie anuală a EBITDA de aproximativ 1,9 miliarde lei.
Statutul Nuclearelectrica, acţionariatul şi legăturile de control cu statul sunt „solide”, reflectând acţionariatul majoritar de stat (82,5%) şi importanţa sa strategică din poziţia de unic producător de energie nucleară în România.
Implicaţiile financiare, social-politice ale unei intrări în incapacitate de plată a Nuclearelectrica pentru România sunt, în opinia Fitch, „moderate”, agenţia estimând că majoritatea operaţiunilor vor continua probabil chiar dacă Nuclearelectrica se confruntă cu dificultăţi financiare semnificative.
Printre factorii care, individual sau colectiv, ar putea duce la acţiuni negative de rating în cazul Nuclearelectrica se află revizuirea în scădere a ratingului României, incapacitatea de a menţine actualul nivel adecvat al lichidităţii şi finalizează finanţării pentru planurile de majorare a cheltuielilor de capital, şi o performanţă operaţională mai slabă decât estimările.
Fitch nu anticipează o îmbunătăţire a profilului individual de creditare (SCP) al Nuclearelectrica, din cauza planurilor de majorare a cheltuielilor de capital, dar o revizuire în creştere a ratingului României ar putea duce la îmbunătăţirea ratingurilor Nuclearelectrica.