Actualitate

FMI: Economia Europei este pe cale să rămână și mai mult în urma SUA

Posted on

Foto: iStock

Decalajul dintre produsul intern brut european și cel american se va adânci și mai mult până la sfârșitul deceniului, a avertizat joi FMI, care a tras un semnal de alarmă cu privire la „lipsa de dinamism a afacerilor” de pe continent, scrie Financial Times.

În cele mai recente perspective economice pentru Europa, FMI a afirmat că îmbătrânirea forței de muncă și creșterea scăzută a productivității vor reduce rata anuală de creștere a PIB-ului continentului la doar 1,45% pentru deceniul care se încheie în 2029. În SUA, rata medie de creștere pentru aceeași perioadă este estimată la 2,29%.

Creșterea americană a depășit-o pe cea europeană după criza financiară mondială, în special după pandemia Covid-19.

Alfred Kammer, directorul departamentului Europa al FMI, a declarat că regiunea are probleme „fundamentale” care datează de zeci de ani, subliniind că PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat în funcție de puterea de cumpărare, „era același în SUA și în UE” la începutul mileniului.

„În următoarele două decenii și jumătate, am avut un decalaj tot mai mare”, a declarat el pentru Financial Times, menționând că venitul pe cap de locuitor în Europa este astăzi cu 30% mai mic decât în SUA. „Este un decalaj mare care nu a existat înainte, dar există acum”.

El a adăugat că pandemia a exacerbat temporar problema, fondul estimând că rata medie de creștere a Europei a scăzut cu 0,6 puncte procentuale în comparație cu cele două decenii până în 2019. În schimb, în SUA, creșterea proiectată pentru cei 10 ani până în 2029 a crescut ușor, comparativ cu deceniile anterioare.

FMI a declarat că perspectivele slabe ale Europei au fost legate de factori precum nivelurile scăzute ale investițiilor în afaceri și activitatea transfrontalieră prea redusă, împreună cu productivitatea mult mai scăzută decât în SUA.

Fondul a afirmat că divergența dintre nivelurile de productivitate din SUA și Europa a cuprins toate sectoarele, dar a fost deosebit de accentuată pentru tehnologie.

„Productivitatea europeană în domeniul tehnologiei a stagnat practic din 2005. Ea a crescut cu aproape 40 % în Statele Unite”, a declarat fondul.

Industria de capital de risc de pe continent, care are doar un sfert din dimensiunea sa în SUA, a fost un alt motiv „pentru care Europa are o lipsă mai mare de dinamism în afaceri”. În Europa, ponderea întreprinderilor noi care există de cinci ani sau mai puțin era „doar la jumătate față de cea din Statele Unite”.

Fondul a susținut raportul fostului președinte al BCE Mario Draghi, publicat la începutul acestui an, care susține că Europa trebuie să investească mai mult și să crească competitivitatea. Acesta a făcut apel la Bruxelles să ia mai multe măsuri pentru a integra economia regiunii.

„Pentru ca Europa să își atingă întregul potențial de creștere, este nevoie de o piață unică mai mare și mai integrată – în special pentru bunuri, servicii și capital”, a declarat fondul.

Cu toate acestea, Kammer a recunoscut că realizarea unei mai mari integrări este „dificilă”.

„Cunoaștem … soluțiile”, a spus Kammer, dar a adăugat că «interesele naționale și personale frânează progresul».

Cele mai citite știri

Exit mobile version