Actualitate

FMI şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei Chinei la 5,4% pentru 2023

Posted on

Foto: iStock

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit marţi prognoza de creştere economică a Chinei la 5,4% pentru 2023, avertizând în acelaşi timp că problemele din sectorul imobiliar persistă, transmite News.ro.

FMI a citat o creştere mai bună decât se aştepta în trimestrul trei şi anunţurile recente ale Beijingului pentru susţinerea redresării economice. Cu toate acestea, FMI încă se aşteaptă ca creşterea economică să încetinească anul viitor la 4,6%, ”pe fondul slăbiciunii continue a pieţei imobiliare şi al cererii externe scăzute”.

Când vine vorba de proprietăţilw imobiliare, ”presiunea rămâne. Rămâne mult stres pe piaţă. Există o slăbiciune pe piaţă. Acest lucru nu se va termina repede. Va dura ceva mai mult timp pentru a trece înapoi la o dimensiune mai durabilă”, a declarat marţi prim-directorul adjunct al FMI, Gita Gopinath, pentru CNBC, într-un interviu.

Imobiliarele şi sectoarele conexe au reprezentat mai mult de un sfert din economia Chinei. Unii analişti au spus că acestea trebuie să se contracte, posibil cu până la 10 puncte procentuale. Beijingul a început să restrângă dependenţa ridicată a dezvoltatorilor de datorii pentru creştere, în 2020, dar recent a redus unele măsuri. Una dintre problemele restante este că dezvoltatorii, care se străduiesc să obţină finanţare, au amânat finalizarea apartamentelor şi au provocat boicotarea creditelor ipotecare anul trecut.

Casele din China sunt de obicei vândute înainte de a fi construite

”Se fac unele progrese, dar sunt necesare mult mai multe”, a spus Gopinath pentru CNBC. Ea a arătat că guvernul central poate juca un rol important în furnizarea directă de finanţare. ”Credem că asta va ajuta la creşterea încrederii gospodăriilor. Dar credem, de asemenea, că este important să avem o ieşire rapidă a dezvoltatorilor imobiliari neviabili. Ambele vor fi destul de importante. Pe lângă faptul că permiteţi preţurilor locuinţelor să se ajusteze mai flexibil pentru a obţine o tranziţie mai lină”, a spus ea.

Creştere ”de înaltă calitate”

În octombrie, FMI şi-a redus previziunile de creştere pentru China la 5% anul acesta şi 4,2% anul viitor. Gopinath a spus că nu se aştepta la un impact major de la actualizarea prognozei asupra preţurilor mărfurilor.

”Ceea ce va avea un efect mult mai mare este dacă China va putea să-şi ridice prognoza de creştere pe termen mediu de la ceea ce este în prezent la 3,5%, dacă poate ajunge la o cifră semnificativ mai mare, ceea ce poate dacă va face reformele corecte. ”

Creşterea economică generală a Chinei a încetinit, deoarece ţara se confruntă cu niveluri ridicate de datorii şi alte probleme structurale. Beijingul şi-a stabilit un obiectiv de creştere a PIB pentru 2023 de aproximativ 5%, dar s-a concentrat tot mai mult pe ceea ce numeşte ”creştere de înaltă calitate”.

”Am auzit asta de la mai multe autorităţi, că nu sunt interesaţi doar de număr. Ei doresc ca creşterea să fie de înaltă calitate, să fie durabilă, să fie incluzivă şi lucrează pe mai multe fronturi aici.”, a spus Gopinath.

Gopinath s-a întâlnit cu guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Pan Gongsheng, preşedintele Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC) Yi Huiman, comisarul Biroului Naţional de Statistică Kang Yi, viceministrul Comerţului Wang Shouwen, viceministrul Finanţelor Liao Min şi preşedintele EXIM Wu. Fulin.

Ea a spus că înţelege că creşterea de înaltă calitate include economia verde, precum şi trecerea de la un model de creştere bazat pe investiţii la unul condus de consum. Întărirea plasei de siguranţă socială ar încuraja gospodăriile să cheltuie în loc să economisească, a spus ea.

Riscuri financiare

”Riscurile de stabilitate financiară sunt ridicate şi continuă să crească, deoarece instituţiile financiare au rezerve de capital mai mici şi riscuri în creştere pentru calitatea activelor”, a spus Gopinath într-un comunicat, marţi.

Ea şi alţi reprezentanţi ai FMI au vizitat China între 26 octombrie şi 7 noiembrie.

China a raportat că produsul intern brut a crescut în trimestrul al treilea cu 4,9%, depăşind aşteptările şi susţinând previziunile pentru o creştere pe tot anul de aproximativ 5% sau mai mult.

Factorii politici au luat măsuri în ultimele săptămâni pentru a anunţa un sprijin suplimentar pentru sectorul imobiliar aflat în dificultate şi pentru guvernele locale.

Beijingul a luat şi rara decizia de a creşte deficitul bugetar.

”Obiectivul autorităţilor de a crea ajustările necesare pe piaţa imobiliară este binevenit. Provocarea este de a minimiza costurile economice şi de a limita riscurile pentru stabilitatea macrofinanciară.”, a spus Gopinath în declaraţie.

 

Cele mai citite știri

Exit mobile version