Actualitate
Fondul Român de Contragarantare a acordat garanţii în valoare de 1,4 miliarde de lei până la 30 noiembrie 2024
Fondul Român de Contragarantare a acordat 6.400 de garanţii în valoare de 1,4 miliarde de lei în primele 11 luni din 2024, în condiţiile în care la 31 decembrie 2023 numărul acestora a depăşit cu puţin 4.800, potrivit datelor oferite de Fond la solicitarea AGERPRES.
„Numărul garanţiilor acordate de Fondul Român de Contragarantare (FRC) de la începutul anului 2024 şi până la data de 30 noiembrie 2024, atât pentru mediul de afaceri (sectorul antreprenorial/IMM), cât şi pentru beneficiari individuali este de aproximativ 6.400. În comparaţie cu anul trecut, când numărul acestora la 31 decembrie 2023 a depăşit cu puţin numărul de 4.800, rezultă o creştere de 33%, în condiţiile în care anul curent nu este finalizat, iar rezultatele pe beneficiari persoane fizice nu sunt încheiate. Valoarea totală a garanţiilor acordate de FRC de la începutul anului 2024 şi până la data de 30 noiembrie 2024 – cu o lună înainte de închiderea anului şi a celor două programe pentru beneficiari individuali – pe cele 4 programe derulate este de peste 1,4 miliarde lei. Pe de altă parte, în anul 2023 s-au acordat garanţii în valoare totală de aproximativ 1,6 miliarde lei”, au declarat reprezentanţii FRC.
De asemenea, până în prezent, pe segmentul IMM, s-a înregistrat o singură plată aferentă anului 2023 în valoare de sub 65.000 lei, iar două solicitări de plată aferente anului în curs se află în procesare, valoarea cumulată a acestora fiind de aproximativ 4 milioane lei. Solicitările de executare a garanţiilor sunt pentru companii care activează în domeniul construcţiilor.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte segmentul de beneficiari persoane fizice, în programele guvernamentale de finanţare cu garanţii de stat nu au fost înregistrate plăţi, rata de default pentru astfel de împrumuturi fiind zero.
Conform Fondului, plata, în sensul prevederilor programelor guvernamentale de finanţare cu garanţii de stat, reprezintă executarea de către bănci a contractului de garantare semnat de FRC-Beneficiar-Bancă. Garanţia este un angajament expres, irevocabil şi necondiţionat prin care FRC preia – în numele şi contul statului – o parte din riscul aferent unui împrumut acordat de o instituţie de credit unui beneficiar eligibil în cadrul unui program guvernamental.
„FRC estimează că va închide anul în curs cu un rezultat pozitiv şi că va înregistra un nivel de realizare foarte bun al principalilor indicatori financiari cuprinşi în programul de activitate pe care se bazează bugetul anului 2024. Echipa noastră de specialişti a evaluat fiecare solicitare de acordare a garanţiei de stat, iar în cazul segmentului antreprenorial/ IMM, a aplicat consecvent principiile şi standardele unei analize de risc performante, astfel încât FRC să ducă la îndeplinire cu rigurozitate mandatul de garant în numele şi contul statului acordat de Ministerul Finanţelor. Rezultatele de până acum confirmă fără tăgadă acest lucru”, susţin reprezentanţii FRC.
Fondul Român de Contragaratare SA (FRC) este o instituţie financiară specializată, având corespondenţă în practici recunoscute la nivel European, promovate prin AECM – Asociaţia Europeană a Instituţiilor de Garantare şi Contragarantare. Activitatea sa este orientată, în principal, spre susţinerea sectorului antreprenorial/ IMM din România, societatea având ca parteneri atât fondurile de garantare, cât şi instituţiile financiar-bancare. De asemenea, FRC are rolul de agent al statului în programe guvernamentale de creditare derulate de ministerele responsabile şi în care acordă garanţii în numele şi contul statului beneficiarilor individuali şi IMM-urilor, după caz.