Actualitate
FPIOR: Faptul că TVA nu va crește înseamnă că antreprenorii pot ieși din starea de panică
Faptul că TVA nu va crește înseamnă că antreprenorii își pot face planuri de dezvoltare, pot ieși din starea de panică și se pot așeza într-o normalitate, consideră Călin Cozma, președinte executiv FPIOR, după întâlnirea de joi cu președintele Nicușor Dan.
‘Mediul de afaceri și, în mod particular, sectorul HoReCa aveau nevoie de această asigurare ca să poată continua, deoarece cele mai multe companii autohtone se aflau exact în pragul de 3 % înainte de colaps. Aceasta este realitatea. Și, cu atât mai mult, salutăm și apreciem răspunsul rapid al președintelui României din această dimineață: TVA nu va crește. Ce înseamnă asta? Înseamnă că antreprenorii își pot face planuri de dezvoltare, pot ieși din starea de panică și se pot așeza într-o normalitate. Aceasta este cheia de boltă a oricărui business: previzibilitatea’, a declarat Călin Cozma, potrivit unui comunicat al organizației.
Sectorul de afaceri apreciază că perioada în care statul ‘a biciuit caii care trag’ s-a încheiat și atrage atenția că orice sector de business în care se investește aduce consecințe economice pozitive pe termen lung.
‘Toate țările din UE care au interes pe creșterea turismului au cote mici de TVA, de exemplu Germania are 7%, Ungaria 5%, Polonia 8% si exemplele pot continua. Țările din UE cu turismul deja foarte dezvoltat și stabilizat au TVA un pic mai mare, Franța, Italia, Austria și Spania au cota de 10%. De asemenea exista o tendință în UE de taxare diferită a alimentelor de bază. În Franța, există o cotă redusă de TVA de 5,5%, aplicabilă majorității produselor alimentare destinate consumului uman, vândute în magazine, supermarketuri, livrari la domiciliu si servite la to-go. În Spania, începând cu 1 ianuarie 2025, produsele de bază precum pâinea, laptele, brânza, ouăle, fructele și legumele sunt taxate cu o cotă redusă de 4%. În Cipru, cota zero de TVA se aplică unei game de alimente de bază, inclusiv lapte pentru bebeluși, scutece și produse de igienă pentru femei. Acestea sunt cifre care demonstrează că un TVA mare nu rezolvă problemele economice, ba dimpotrivă, înlesnește dezvoltarea economică pe termen lung’, susține Alex Costea, vicepreședinte FPIOR.
Industria ospitalității a avertizat zilele trecute că doar anul trecut a pierdut peste 35% din profitabilitate, iar cifra de afaceri a scăzut în medie cu 12%, comparativ cu 2023.
‘Având în vedere faptul că industria HoReCa își plătește la timp toate taxele și impozitele, fiind printre cei mai corecți contributori la bugetul de stat, majorarea unor taxe în perioada următoare ne poate duce într-un scenariu similar cu cel din 2020-2021. Datorită lipsei totale de predictibilitate, 40% din firmele care activează în domeniul HoReCa se află în acest moment la limită și există riscul real de închidere în lanț a firmelor din domeniu’, a declarat Nicu Rusei, vicepreședinte FPIOR.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România este cea mai mare organizație națională din domeniu, care reunește peste 1.000 de companii și reprezintă 24 de județe ale țării, plus municipiul București, 29 de patronate și peste 26.000 de angajați.
Președintele României, Nicușor Dan, a primit joi, la Palatul Cotroceni, o delegație compusă din reprezentanți ai unor organizații ale mediului de business autohton.
Întâlnirea a avut loc în contextul situației economice actuale, care necesită eforturi conjugate de identificare a unor soluții constructive care să conducă la reducerea deficitului bugetar al țării noastre.