Actualitate
G7 condamnă utilizarea de către Rusia a alimentelor ca instrument de „coerciţie geopolitică”
Miniştrii Agriculturii din ţările G7 (Grupul celor şapte ţări puternic industrializate) au condamnat duminică folosirea de către Rusia a alimentelor „ca mijloc destabilizator şi instrument de coerciţie geopolitică” în timpul invaziei sale în Ucraina, transmite Agerpres, care citează EFE.
„Continuăm să condamnăm în termenii cei mai fermi războiul de agresiune ilegal, neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei„, se arată în declaraţia comună adoptată de Grupul celor Şapte la finalul reuniunii lor de două zile din oraşul japonez Miyazaki (sud-vest), la care a luat parte şi reprezentantul UE.
Miniştrii agriculturii din Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Uniunea Europeană şi-au exprimat „profunda îngrijorare faţă de impactul devastator pe care războiul îl are asupra securităţii alimentare mondiale, în special prin creşteri bruşte de preţuri la cereale, combustibil şi îngrăşăminte, care îi afectează în mod disproporţionat pe cei mai vulnerabili”, se arată în text.
G7 şi-a manifestat susţinerea pentru iniţiativele întreprinse de UE, Ucraina şi Turcia în vederea deschiderii canalelor de export de cereale din teritoriul afectat de război, unul din cei mai mari producători mondiali, şi, specific, şi-a exprimat „sprijinul ferm” pentru extinderea şi punerea în aplicare a iniţiativei de transport de cereale prin Marea Neagră.
Grupul celor şapte ţări puternic industrializate s-a angajat să-i „sprijine pe cei mai afectaţi de militarizarea alimentelor de către Rusia„, prin măsuri care să le asigure accesul la alimente şi îngrăşăminte.
De asemenea, semnatarii declaraţiei şi-au reafirmat angajamentul de a susţine reconstrucţia şi redresarea Ucrainei, împărtăşind cu această ţară diversele lor experienţe şi expertize agricole, precum şi contribuind la refacerea infrastructurii şi la accesul la finanţare şi la seminţe pentru fermierii ucraineni prin intermediul organizaţiilor internaţionale.