Actualitate

Germania: Perspectivele de afaceri se îmbunătăţesc datorită redresării economiei

Posted on

Foto: iStock

Perspectivele de afaceri în Germania au crescut pentru a patra lună consecutiv, pe fondul încrederii că economia ţării se va redresa semnificativ în acest an, se arată într-un studiu publicat luni, transmite Bloomberg.

Indicele publicat de Institutul Ifo privind aşteptările companiilor a urcat la 90,4 puncte în mai, de la un nivel revizuit de 89,7 puncte luna precedentă, în timp ce indicele privind actualele condiţii a scăzut.

„Încă nu înregistrăm o redresare deplină. Situaţia economiei germane se îmbunătăţeşte, dar lent”, se observă performanţe mai bune în industrie şi construcţii”, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, la Bloomberg TV. Acesta a adăugat: „Consumul privat e ca un puzzle, veniturile disponibile se îmbunătăţesc dar gospodăriile par să economisească mai mult. Sperăm anul acesta la o îmbunătăţire a consumului”.

Dar Fuest a avertizat că se menţin presiunile pe fondul înăspririi pieţei forţei de muncă.

Cea mai mare economie a depăşit recesiunea slabă din iarnă, pe fondul vremii favorabile care a sprijinit construcţiile, PIB-ul înregistrând un avans de 0,2% în primul trimestru din 2024. Alţi indicatori arată progrese şi în alte sectoare, sprijinind redresarea solidă a economiei.

Activitatea în sectorul privat a înregistrat în mai cel mai rapid ritm de creştere din acest an, conform unui studiu al S&P Global, pe fondul avansului din sectorul serviciilor.

Consumatorii ar urma să sprijine redresarea economiei în următoarele trimestre, deoarece beneficiază de pe urma majorării salariilor şi a reducerii inflaţiei. Salariile negociate au crescut cu peste 6% în primul trimestru din 2024, arată datele Bundesbank, în timp ce inflaţia ar urma să rămână sub 3% în mai.

Cele mai citite știri

Exit mobile version