Actualitate
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Rata anuală a inflaţiei în Germania s-a atenuat semnificativ în ianuarie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie 2021, arată noile date guvernamentale publicate vineri, care confirmă estimările iniţiale, transmit Reuters şi DPA.
Creşterea preţurilor de consum în cea mai mare economie europeană s-a atenuat la 2,9% în ianuarie, conform datelor publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), faţă de un nivel de 3,7% în decembrie. Este cel mai redus nivel începând din iunie 2021, când inflaţia se situa la 2,4%.
Încetinirea vine pe fondul scăderii cu 2,8% a costurilor cu energia, în timp ce preţurile la alimente au urcat cu 3,8%. Consumatorii au răspuns la creşterea preţurilor, reducând cheltuielile, ceea ce a afectat sever economia. Destatis a informat recent că PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,3% în trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce i-a determinat pe economişti să avertizeze asupra unei alte recesiuni.
Conform standardelor armonizate utilizate la nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei în Germania a încetinit la 3,1% în ianuarie, de la 3,8% în decembrie şi de la 2,3% în noiembrie. Revenirea pe creştere a inflaţiei în decembrie se datorează în principal efectului de bază creat de măsurile de plafonare a preţurilor la energie introduse în decembrie 2022. Subvenţiile guvernamentale acordate în decembrie 2022 au permis atunci calmarea exploziei preţurilor dar au creat şi un efect de bază astfel că în decembrie 2023 preţurile la energie au crescut cu 4,1% în ritm anual.
Economiştii se aşteaptă ca încetinirea ratei anuale a inflaţiei în Germania să continue pe parcursul anului.
Lupta contra inflaţiei nu s-a încheiat încă, avertiza recent Jörg Krämer, economist şef la Commerzbank.
Pentru ansamblul lui 2023, an marcat de o acalmie a preţurilor la energie, inflaţia medie în Germania a fost de 5,9%, al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat de la reunificarea ţării în 1990.
Perturbările în lanţurile de aprovizionare şi cele cauzate de pandemie au dus la creşterea inflaţiei pe plan mondial, dar preţurile au crescut în special după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.