Actualitate

Germania: Salariile au crescut semnificativ în primul trimestru din 2024

Salariile reale în Germania au crescut cu un nivel record de 3,8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), sporind speranţele în majorarea consumului, care ar stimula redresarea celei mai mari economii europene, transmit DPA şi Reuters.

Este al patrulea trimestru de creştere consecutivă a salariilor reale şi cel mai semnificativ avans de când Destatis a început publicarea datelor, în 2008.

Salariile nominale au urcat cu 6,4% în primul trimestru din 2024, a doua cea mai ridicată creştere înregistrată vreodată. În condiţiile în care inflaţia s-a situat în perioada respectivă la 2,5%, preţurile de consum au afectat mai puţin puterea de cumpărare.

Datele marchează o schimbare a tendinţei pentru germani, care s-au confruntat cu un declin al salariilor reale de la finalul lui 2021 şi până în primul trimestru din 2023.

„Revenirea puterii de cumpărare pentru o mare masă de oameni ar trebui de asemenea să fie reflectată în creşterea semnificativă a cererii de consum în următoarele luni. Prin urmare, consumul va deveni un pilon important al redresării economiei”, a apreciat Sebastian Dullien, economist la Institutul IMK.

Conform datelor GfK, încrederea consumatorilor germani s-a redresat pentru a patra lună consecutiv în iunie, pe fondul aşteptărilor privind majorarea salariilor şi a îmbunătăţirii perspectivelor economice.

Pe lână majorarea salariilor conform prevederilor contractelor colective de muncă, veniturile au crescut şi de pe urma bonusurilor pentru compensarea inflaţiei, plătite de multe firme germane, care sunt scutite de impozite pentru o valoare de până la 3.000 euro.

Cel mai mult au beneficiat de pe urma creşterilor salariale angajaţii cu venituri mai scăzute şi cei din sectorul public.

Cele mai recente știri

To Top