Tehnologie
Google a câştigat un proces cu UE împotriva unei amenzi antitrust de 1,5 miliarde de euro pentru produsul AdSense for Search
A doua cea mai înaltă instanţă a Uniunii Europene a declarat miercuri că o amendă de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) impusă Google de către autorităţile de reglementare ar trebui să fie anulată, dând câştig de cauză gigantului tehnologic din SUA după ce acesta a contestat decizia, transmite CNBC.
Cazul provine din 2019, când Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a spus că Google, parte a grupului Alphabet, a abuzat de dominaţia sa pe piaţă în legătură cu un produs numit AdSense for Search.
Acest produs a permis proprietarilor de site-uri web să livreze reclame în rezultatele căutării de pe propriile pagini.
Google acţionează ca un intermediar, permiţând agenţilor de publicitate să difuzeze anunţuri prin intermediul căutării pe site-uri web ale terţilor.
Însă Comisia Europeană a susţinut că Google a abuzat de dominaţia sa pe piaţă, impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-uri web terţe, ceea ce i-a împiedicat în cele din urmă pe rivali să-şi plaseze anunţurile de căutare pe aceste site-uri web.
Comisia a amendat Google la acea vreme cu 1,49 miliarde de euro. Google a făcut recurs, trimiţând cazul Tribunalului UE.
Tribunalul a declarat miercuri că ”susţine majoritatea constatărilor”, dar ”anulează decizia prin care Comisia a impus o amendă de” aproape 1,5 miliarde de euro.
Instanţa a adăugat că comisia ”nu a luat în considerare toate circumstanţele relevante în evaluarea duratei clauzelor contractuale” pe care le-a considerat abuzive.
Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru CNBC că va analiza îndeaproape decizia completă.
”Acest caz este despre un subset foarte restrâns de anunţuri de căutare numai text plasate pe un număr limitat de site-uri web ale editorilor. Am făcut modificări la contractele noastre în 2016 pentru a elimina prevederile relevante, chiar înainte de decizia Comisiei. Suntem încântaţi că instanţa a recunoscut erori în decizia iniţială şi a anulat amenda”, a spus purtătorul de cuvânt.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că ia act de hotărâre şi va reflecta asupra posibililor paşi următori.
Comisia ar putea contesta această decizie, care ar trimite-o la Curtea Europeană de Justiţie, instanţa supremă a UE.
Au existat o serie de cauze în justiţie care au implicat companii de tehnologie din UE şi SUA care au fost finalizate recent.
În această lună, CEJ a menţinut o amendă de 2,4 miliarde de euro aplicată Google pentru abuzul de poziţie dominantă prin favorizarea propriului serviciu de comparare a cumpărăturilor.
Şi aceeaşi instanţă a hotărât că Apple trebuie să plătească Irlandei 13 miliarde de euro drept taxe retroactive, punând capăt unui caz de zece ani.