Tehnologie

Google investeşte 1 miliard de euro în extinderea unui centru de date finlandez, pentru a stimula dezvoltarea AI

Posted on

Foto: iStock

Google, parte a grupului Alphabet, va investi încă 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) în extinderea campusului centrului său de date din Finlanda, pentru a-şi impulsiona creşterea afacerii sale cu inteligenţă artificială (AI) în Europa, a anunţat luni într-un comunicat citat de Reuters.

În ultimii ani, au fost amplasate multe centre de date în ţările nordice, datorită climatului mai rece din regiune, a reducerilor fiscale şi a disponibilităţii energiei regenerabile.

Vecinii nordici ai Finlandei, Suedia şi Norvegia, au devenit recent din ce în ce mai critici cu privire la găzduirea acestora, unii experţi din industrie susţinând că ţările nordice ar trebui să-şi folosească energia regenerabilă pentru a produce oţel, care ar putea crea o plus-valoare mai mare.

Dar capacitatea de energie eoliană a Finlandei a crescut atât de rapid în ultimii ani, cu 75% până la 5.677 de megawaţi doar în 2022, încât în zilele cu vânt preţurile au ajuns negative, au arătat statisticile din industrie.

Prin urmare, există încă o capacitate regenerabilă disponibilă pentru centrele de date precum Google, care achiziţionează energie eoliană în Finlanda în baza unor contracte pe termen lung.

Analiştii cred că consumul de energie al centrelor de date va creşte masiv din cauza dezvoltării rapide a utilizării AI, pe care şi Google a citat-o pentru unul dintre motivele din spatele deciziei sale de investiţie, alături de centrul său de date Hamina din Finlanda, care operează deja cu 97% energie fără carbon.

”Căldura care iese din centrul nostru de date finlandez va fi redirecţionată către reţeaua de termoficare din Hamina, din apropiere, aprovizionând gospodăriile locale, şcolile şi clădirile de servicii publice”, a spus Google în declaraţie.

Google a adăugat că îşi propune să atingă emisii nete zero în toate operaţiunile şi lanţul valoric până în 2030. Pe lângă investiţia finlandeză, gigantul de servicii de căutare şi cloud a anunţat luna trecută că va construi noi centre de date în Ţările de Jos şi Belgia.

Cele mai citite știri

Exit mobile version