Energie
Grupul rus Gazprom va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie
Gigantul energetic rus Gazprom a declarat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, de la ora 05:00 GMT, din cauza datoriilor neachitate de către ţară, care se pregăteşte pentru posibile întreruperi extinse ale furnizării energiei electrice, transmite Reuters.
Grupul îşi rezervă dreptul de a întreprinde orice acţiune, inclusiv rezilierea contractului de furnizare a gazelor cu Republica Moldova. Nu au existat comentarii imediate din partea oficialilor din Republica Moldova.
Suspendarea furnizării este un precursor al opririi totale a exporturilor de gaze ruseşti prin Ucraina şi către Europa, respectiv spre Slovacia, Austria, Ungaria şi Italia, odată ce acordul actual de tranzit avut cu Ucraina va expira pe 31 decembrie.
Republica Moldova va fi lovită cel mai greu de oprirea livrărilor ruseşti de gaze. Rusia furnizează Republicii Moldova cu aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Ucraina. Acestea sunt transportate către regiunea separatistă Transnistria, care foloseşte gazele pentru a genera energie ieftină, pe care o vinde în restul Republicii Moldova.
Rusia, care critică guvernul Republicii Moldova pentru orientarea sa pro-occidentală, a spus că ţara ar trebui să plătească o datorie pentru livrările anterioare, care, conform calculelor ruseşti, se ridică la 709 milioane de dolari.
Moldova a declarat că datoria sa este de 8,6 milioane de dolari.
Transnistria şi guvernul de la Chişinău au convenit în 2022 că toate gazele ruseşti primite de Republica Moldova vor fi livrate în regiunea separatistă, care în mod tradiţional nu plăteşte combustibilul.
Fără aprovizionarea cu gaze, centrala de generare a energiei electrice din Transnistria ar putea să nu mai funcţioneze, iar Moldova şi Transnistria se vor confrunta cu întreruperi ale curentului electric cu orele, similare cu cele cu care Ucraina a învăţat să trăiască din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii sale energetice, în războiul lor.
Populaţia Republicii Moldova, de 2,5 milioane de persoane, se pregăteşte pentru astfel de întreruperi în alimentarea cu energie electrică de când guvernul Ucrainei a declarat că nu îşi va prelungi contractul de tranzit al gazelor cu Gazprom.
Republica Moldova şi Transnistria au declarat ambele stări de urgenţă din cauza ameninţării întreruperii aprovizionării cu gaze.
Moldova a anunţat vineri că va reduce exporturile de energie electrică şi va introduce măsuri de reducere a consumului cu cel puţin o treime de la 1 ianuarie.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom că a provocat o criză energetică, declarând că refuză să furnizeze gaze pe o rută alternativă.