Actualitate

Guvernul francez va cheltui 200 de milioane de euro pentru a distruge surplusul de vin produs în țară

Posted on

Foto: iStock

Guvernul francez a anunțat că va pune deoparte 200 de milioane de euro pentru a finanța distrugerea surplusului din producția de vin, în încercarea de a sprijini viticultorii aflați în dificultate și de a susține prețurile, informează The Guardian.

Mai multe regiuni majore producătoare de vin din Franța, în special zona Bordeaux, se luptă din cauza unui cocktail de probleme, în care intră schimbarea obiceiurilor de consum, criza costului vieții și efectele ulterioare ale Covid-19.

O scădere a cererii de vin a dus la supraproducție, la o scădere bruscă a prețurilor și dificultăți financiare majore pentru până la unul din trei vinificatori din regiunea Bordeaux, potrivit asociației locale a fermierilor.

Un fond inițial al Uniunii Europene de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost completat până la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat vineri ministrul agriculturii, Marc Fesneau, reporterilor.

Banii au drept scop „oprirea prăbușirii prețurilor și astfel încât viticultorii să poată găsi din nou surse de venit”, dar el a subliniat că industria trebuie „să privească în viitor, să se gândească la schimbările consumatorilor… și să se adapteze”.

Cea mai mare zonă viticolă din Franța, lovită puternic de scăderea cererii de vin

Alcoolul din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru utilizare în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produse de curățare și parfum.

„Producem prea mult, iar prețul de vânzare este sub prețul de producție, așa că pierdem bani”, a spus Jean-Philippe Granier, de la asociația producătorilor de vin din Languedoc.

În iunie, ministerul agriculturii a anunțat, de asemenea, 57 de milioane de euro pentru a finanța exploatarea a aproximativ 9.500 de hectare de viță de vie în regiunea Bordeaux, în timp ce alte fonduri publice sunt disponibile pentru a încuraja viticultorii să treacă la alte produse, cum ar fi măslinele.

Europa s-a confruntat ultima dată cu un exces de licoare bahică la mijlocul anilor 2000, ceea ce a forțat UE să-și reformeze politica agricolă pentru a reduce supraproducția masivă de vin care era stimulată de propriile subvenții. Cu toate acestea, Uniunea cheltuiește în continuare 1,06 miliarde de euro anual pe sector, conform cifrelor UE.

Pe lângă tendința pe termen lung a consumatorilor care trec la bere și alte băuturi, industria a fost puternic afectată de pandemia de Covid, care a închis restaurantele și barurile din întreaga lume, ducând la o scădere bruscă a vânzărilor.

Creșterile recente ale prețurilor la alimente și combustibili, legate de creșterea vertiginoasă a prețurilor globale la energie și de invazia rusă în Ucraina, au făcut ca și consumatorii să își reducă cheltuielile pentru bunuri neesențiale, cum ar fi vinul.

Cele mai citite știri

Exit mobile version