Opinii
Guvernul țării aflate pe ultimul loc din UE la activitate fizică vrea să crească TVA-ul pentru sălile de sport
Uneori, realitatea din România bate filmul, face bancul de râs, depășește orice imaginație. Prin urmare, nu cred că mai surprinde pe nimeni că titlul acestui articol este cât se poate de real. Tot realitate e și că în curtea școlii nu se mai bate mingea, că în fața blocului nu se mai sare coarda, că nici în pauzele dintre ore nu se mai aleargă copiii, că 58% dintre adulții români sunt supraponderali, că peste 15% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani sunt obezi și că guvernul Ciolacu a desființat ministerul Sportului. O înșiruire aleatorie ale cărei puncte nu se influențează reciproc, veți spune. Să fie oare așa?
Conform celui mai recent studiu efectuat la nivel European, România se regăsește în top cinci cele mai sedentare țări. Cifrele arată că doar 2% dintre români merg în sala de fitness sau fac sport în mod regulat, iar 18% fac mișcare uneori. De asemenea, 62% dintre români nu fac deloc sport. O altă statistică, publicată la finalul anului trecut de Organizația Mondială a Sănătății arată că 58% dintre adulții români sunt supraponderali, 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani de la noi în țară sunt peste greutatea normală, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi.
Într-o țară normală, guvernată de oameni responsabili, în folosul și în interesul cetățenilor, cifrele de mai sus ar impune luarea unor măsuri clare pentru ca situația să se schimbe în bine. Zis și făcut! Guvernul Ciolacu ia în considerare creșterea TVA-ului de la 5% la 19% pentru sălile de sport. O măsură logică, dacă ne gândim că peste 800.000 de români sunt abonați ai unei săli de fitness și în România sunt înregistrate peste 8.000 de societăți care au ca domeniu de activitate centrele de fitness, nu? O măsură menită să-i încurajeze pe oameni să facă sport, nu? Reprezentanții sălilor de sport îi contrazic pe guvernanți și spun că măsura „va conduce la destabilizarea industriei de sănătate și fitness din România, și implicit a sănătății și bunăstării populației”. Păi se poate și mai rău?
Lăsând gluma la o parte, nu mai miră pe nimeni că guvernanții iau decizii care afectează segmente economice întregi fără să-i consulte pe cei implicați și fără să ia în considerare cum vor fi afectați cei asupra cărora se vor reflecta noile biruri, consumatorii. Aceștia din urmă, tot mai împovărați, renunță la din ce în ce mai multe: 13% dintre românii care au răspuns unui sondaj Ipsos, de pildă, spun că au avut zile în ultimele șase luni în care nu au mâncat trei mese pe zi și au preferat să sară peste una dintre acestea, chiar dacă le era foame.
Poate m-am înșelat. Poate guvernanții au elaborat un plan mai sofisticat și măsurile luate ce par să descurajeze și mai mult activitatea fizică nu vor afecta populația și vor fi compensate de dieta involuntară…