Actualitate
Guvernul va aloca 3 milioane de lei primăriilor pentru bursele elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional
Guvernul va aproba, vineri, alocarea de la bugetul de stat a 3.115.000 lei către autorităţile publice locale, pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că decizia va fi aprobată în cadrul şedinţei de guvern de vineri. Astfel, vor fi asigurate sumele pentru bursele de excelenţă olimpică I şi II; bursele sociale pentru elevi şcolarizaţi fără taxe şi bursele tehnologice.
„Practic, hotărârea vizează alocarea de la bugetul de stat a sumei de 3.115.000 lei în vederea suplimentării bugetului autorităţilor publice locale pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional. Este vorba, practic, de a asigura sumele pentru bursele de excelenţă olimpică I şi II, bursele sociale pentru acei elevi şcolarizaţi fără taxe şi bursele tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile prevăzute în metodologia-cadru”, a spus Deca, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
Ea a menţionat că bursele sunt acordate în conformitate cu noua lege a învăţământului preuniversitar. Astfel, după elaborarea metodologiei de acordare a burselor, numărul estimat de bursieri a fost centralizat la nivelul inspectoratelor.
„S-a determinat necesarul de fonduri şi abia apoi s-a putut elabora proiectul de hotărâre de guvern, fiind vorba despre acordarea pentru prima dată prin acest mecanism a burselor din tipologiile amintite, pentru învăţământul privat şi cel confesional”, a explicat Deca.
Tot în şedinţa de guvern de vineri urmează să fie aprobată metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior.
„Este vorba de o metodologie-cadru care se realizează în fiecare an, pe baza căreia fiecare instituţie de învăţământ superior îşi elaborează propria metodologie de concurs”, a menţionat ministrul Educaţiei.
Un alt document de pe ordinea de zi vizează participarea României la Programul de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor (PIAAC), dezvoltat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Se va discuta de asemenea despre depunerea candidaturii comune a Ministerului Educaţiei din România şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova pentru organizarea Conferinţei miniştrilor responsabili cu învăţământul superior din ţările participante la Procesul Bologna în anul 2027 şi preluarea secretariatului grupului de monitorizare a Procesului Bologna pentru perioada 2024-2027.