Actualitate

Impactul importului şi tranzitului produselor agricole din Ucraina, în analiză la COPA-COGECA cu comisarul Janusz Wojciechowski

Posted on

Foto: iStock

Impactul importului şi tranzitului produselor agricole din Ucraina şi necesitatea acordării derogărilor în 2024 pentru GAEC 6 şi 7 (rotaţia culturilor) au fost printre principalele puncte de discuţie, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii dintre reprezentaţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (ACC) cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Potrivit unui comunicat al federaţiei agricole, transmis vineri AGERPRES, AAC a fost reprezentată la întâlnirile de la COPA- COGECA (Organizaţiile fermierilor şi cooperativelor agricole din Uniunea Europeană n.r.), desfăşurate, în perioada 21 – 23 februarie, de către Florentin Bercu – UNCSV şi Marius Mihai Micu – PRO AGRO. Invitaţi la şedinţa comună au fost comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski şi Esther de Lange, şefa de cabinet a Comisarului pentru Acţiune Climatică.

Delegaţia română a dezbătut şi intervenit în cadrul reuniunilor desfăşurate la COPA-COGECA şi în şedinţa grupului de la Visegrad extins, pe cele mai recente poziţii ale asociaţiilor agricole europene privitoare la: impactul şi efectele importului şi tranzitului produselor agricole din Ucraina, ce soluţii imediate se impun, necesitatea acordării derogărilor pentru 2024 pentru GAEC 6 şi 7(rotaţia culturilor) şi găsirea unor soluţii aplicabile până în 2027.

În cadrul Preşedinţiei COGECA au fost stabilite responsabilităţile pentru fiecare vicepreşedinte pentru perioada 2024-2026, iar reprezentantul României, Florentin Bercu, are atribuţii pe următoarele domenii: Promovarea dezvoltării cooperative în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, Politica Agricolă Comună 2023-2027, Protecţia plantelor, O piaţă unică puternică şi Cercetare, inovare şi digitalizare.

„Ne confruntăm cu importuri de cereale şi oleaginoase în cantităţi mari din Republica Moldova, care de fapt au origine Ucraina. La Vama Siret, punctul vamal cel mai important în relaţia cu Ucraina, nu a fost funcţional cântarul din 2021 până în prezent. Nu există o evidenţă a cantităţilor intrate şi nu se aplică sigilii aşa cum ar trebui, rezultând că statistica oficială este mult subapreciată faţă de realitate. Fac un apel la toate organizaţiile naţionale din cele 27 de state să susţinem prin intermediul poziţiei publice a COPA COGECA ca în măsurile autonome cu Ucraina să fie completată lista produselor vulnerabile cu cereale şi oleaginoase, întărirea mecanismelor existente de verificare şi control şi actualizarea preţului minim european garantat pentru grâu, de la 102 euro la minimum 200 euro. Este foarte important pentru continuarea activităţii fermierilor români şi europeni să se găsească soluţii pentru eliminarea condiţiilor impuse de GAEC-uri începând din 2024 până în 2027, care nu pot fi respectate fie din prisma unor practici agrotehnice, condiţii climatice sau situaţii de criză”, a declarat Florentin Bercu, director executiv al UNCSV- AAC şi vicepreşedinte COGECA.

La rându său, Marius Micu, vicepreşedinte PRO AGRO – AAC şi vicepreşedinte COPA a transmis comisarului o serie de întrebări ale fermierilor din România.

„Astăzi, mă văd nevoit să fiu direct, având în vedere că abordarea dumneavoastră domnule Comisar Wojciechowski faţă de problemele fermierilor nu a fost satisfăcătoare. Astfel, întrebările fermierilor din România sunt următoarele: Aş dori să ştiu care sunt planurile dumneavoastră în ceea ce priveşte măsurile referitoare la importurile şi tranzitul produselor agricole din Ucraina. Aveţi soluţii pentru anul acesta? Le implementaţi în timpul mandatului dumneavoastră sau amânaţi până în 2025, aşa cum indică propunerile actuale? Veţi extinde lista de produse cu cerealele si oleaginoase? Sunteţi de acord cu stabilirea unor praguri pentru importuri pentru fiecare stat membru? Este perspectiva dumneavoastră realistă în ceea ce priveşte echilibrul dintre pierderile suferite de fermieri şi sprijinul financiar sau alte măsuri compensatorii indirecte, în contextul continuării liberalizării comerţului cu Ucraina? Câte miliarde de euro au pierdut fermierii din Europa? Care este cuantumul sprijinului acordat de Comisia Europeană?”, a transmis în intervenţia sa Marius Micu.

Acesta a mai întrebat dacă Executivul comunitar intenţionează să acorde o derogare pentru GAEC 7 sau fermierii vor asista la ezitări similare celor întâmpinate în cazul GAEC 8.

„Veţi ţine cont de propunerile de simplificare cu privire la condiţionalităţile de mediu primite din partea statelor membre? Credeţi că politica agricolă comună actuală şi deciziile dumneavoastră sunt bine fundamentate în realitatea actuală? Dacă nu vom primi răspunsuri clare la aceste întrebări sau dacă veţi încerca să ocoliţi subiectul, nu voi fi surprins, date fiind experienţele anterioare”, a adăugat el.

Comisarul european Agricultura, Janusz Wojciechowski, a subliniat că principalele probleme cu care se confruntă fermierii sunt efectele cauzate de produsele agricole din Ucraina şi Green Deal prin intermediul PAC.

„Trebuie să ne gândim la viitor şi la sistemul de sprijin al fermierilor noştri şi al Ucrainei. Rusia a îndepărtat Ucraina de pe pieţele africane. Trebuie să îi sprijinim pentru a se reîntoarce acolo, facilitând tranzitul produselor agricole să ajungă acolo”, a spus oficialul european.

Concluzia comisarului a fost că statele membre au aprobat acordul cu măsurile autonome privind produsele agricole din Ucraina, menţinând ca produse vulnerabile doar carnea de pasăre, ouăle şi zahărul. Majoritatea măsurilor şi acţiunilor care trebuie întreprinse ţin de guvernele şi conducerea statelor membre.

„O să fac ceea ce ţine de mine şi o să susţin prelungirea posibilităţii de acordare a ajutoarelor de stat de stat pentru fermieri, din bugetele naţionale. Am terminat suma alocată măsurilor de criză la nivel european. Vreau să propun buget mai mare pentru PAC. Nu este suficient 0,4%, nu avem suficiente instrumente de criză şi mai ales instrumente care să răspundă rapid. Agricultorii trebuie încurajaţi să lucreze mai bine, nu să îi obligam. Văd următoarele posibile soluţii pe condiţionalităţile din PAC: nesancţionarea fermierilor care nu pot implementa GAEC-urile în 2024; transformarea GAEC 1, 2, 4, 6, 7, 8 în ecoschemă pentru a nu mai fi obligatorii până în 2027, iar pentru GAEC 7 să fie introdusă o lista de culturi pentru care se permite cultivarea aceleaşi culturi pentru mai mulţi ani; actualizarea preţului de intervenţie minim garantat la grâu, respectiv creşterea de la 102 euro la minimum 170 euro”, a adăugat Janusz Wojciechowski.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din patru organizaţii agricole: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” şi Asociaţia Forţa Fermierilor – ,,AFF”.

Cele mai citite știri

Exit mobile version