Actualitate

Proiectul bugetului de stat pe 2024, dezbătut în Plenul Parlamentului

Foto: iStock

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, marţi seara, dezbaterea asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2024. Parlamentari de la AUR şi de la USR au protestat în şedinţa plenului reunit al Parlamentului, în timpul discursului premierului Marcel Ciolacu. Prim-ministrul şi-a susţinut cu greu discursul. Pe parcursul lui, Ciolacu s-a întors de mai multe ori spre preşedinţii de şedinţă, dar protestele din jurul tribunei au continuat. Parlamentarii vor dezbate şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2024.

 

 

Comisiile reunite de buget-finanţe continuă marţi dimineaţa dezbaterile cu ordonatorii de credite pe marginea proiectului bugetului de stat pe anul viitor.

Şedinţa comisiilor reunite ar urma să înceapă în jurul orei 10,00, după ce, cu o seară în urmă, s-a încheiat după ora 23,00.

Marţi, conform programului, la comisiile reunite de buget-finanţe ar urma să intre în dezbatere bugetele de la Academia Română, CNCD, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, ICR, SRR şi SRTV, AEP, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Cercetării, Dezvoltării şi Digitalizării, Ministerul Muncii etc.

Depunerea rapoartelor Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu privire la proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este prevăzută pentru ora 18,00, după care va începe şedinţa comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea şi adoptarea celor două proiecte – dezbateri generale şi dezbateri pe articole şi anexe.

Votul final ar urma să fie dat miercuri.


Proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2024 intră de luni în dezbaterea comisiilor Parlamentului, votul final urmând să fie dat miercuri în plen.

UPDATE ORA 17:24. Parlament-comisii buget-finanţe/Bugetul Curţii de Conturi, avizat favorabil.

Proiectul de buget al Curţii de Conturi pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.  El a menţionat că prin acest buget se asigură fonduri necesare pentru investiţii noi şi finalizarea celor începute în anul 2023, precum şi aplicarea drepturilor salariale prevăzute de Legea cadru 153/2017.

UPDATE ORA 17:13. Bugetul pe 2024 al Ministerului Energiei, avizat favorabil.

Proiectul de buget pentru 2024 al Ministerului Energiei a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 22 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”. Au fost depuse două amendamente, însă niciunul nu a fost aprobat.

UPDATE ORA 17:06. Bugetul Administraţiei Prezidenţiale – aprobat.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, luni, bugetul pe anul viitor al Administraţiei Prezidenţiale, cu 23 de voturi „pentru” şi opt „împotrivă”. Bugetul Preşedinţiei pe anul 2024 este de 135.000.000 de lei din credite de angajament, cu 9,78% mai mult ca anul trecut, şi 109.699.000 de lei din credite bugetare, cu 0,90% mai mult ca anul trecut.

UPDATE ORA 16:35. A început avizarea bugetelor ordonatorilor principali de credite.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au început luni după-amiaza avizarea proiectelor de bugete ale ordonatorilor principali de credite, în prima parte a zilei acestea fiind avizate în comisiile de specialitate.

Dezbaterile pe ordonatorii de credite în comisiile de buget – finanţe se vor desfăşura până la finalizarea tuturor bugetelor, iar marţi, la ora 18:00, se vor depune rapoartele asupra proiectelor de buget la Birourile permanente.

Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget va începe marţi, de la ora 20:00, urmând ca votul final să fie dat miercuri, potrivit calendarului adoptat în Birourile permanente al celor două Camere.

UPDATE ORA 15:58. Boloş: Bugetul pentru 2024 este dedicat modernizării marilor servicii publice.

Bugetul pentru 2024 este dedicat modernizării marilor servicii publice, a declarat luni ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la audierile din Comisiile reunite de Buget – Finanţe din Parlament. Potrivit ministrului Finanţelor, atât Educaţia, cât şi Sănătatea au beneficiat, în acest an, de un buget de 100,7 miliarde lei, pentru ca, anul viitor, cele două mari servicii publice să aibă alocat un buget pentru de 137,4 miliarde lei.

UPDATE ORA 15:58. Directorul STS: Este un trend de creştere a atacurilor cibernetice.

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general Ionel Sorin Bălan, a declarat luni că există o tendinţă de creştere a atacurilor cibernetice, adăugând că acest fenomen este stăpânit la nivelul României. Întrebat unde au existat astfel de atacuri, el a precizat că au fost vizate în general site-urile celor mai importate instituţii din administraţia publică centrală.

UPDATE ORA 15.58. Roman: PNL a depus un amendament la bugetul de stat că nu vor exista majorări de taxe şi impozite în 2024.

PNL a depus la proiectul bugetului de stat un amendament care prevede că în 2024 nu vor exista majorări de taxe şi impozite, a anunţat deputatul liberal Florin Roman.Potrivit liberalului, prin acest amendament va deveni „literă de lege” că nu pot fi introduse taxe şi impozite. El a explicat că amendamentul a fost introdus pentru că, din păcate, s-a constatat că „diferenţa de la vorbe la fapte e câteodată alta”.

UPDATE ORA 15:42. Aviz favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului Agriculturii.

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 34 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.
La proiectul de buget au fost depuse 15 amendamente, din care doar unul a fost aprobat, respectiv amendamentul depus de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, deputat PSD, care vizează redistribuirea unei sume de 268 de milioane de lei din buget pentru asigurarea despăgubirilor către fermierii care au fost afectaţi de fenomenelor meteo nefavorabile în toamna lui 2022.

UPDATE ORA 15.24. Bugetul Ministerului Apărării Naţionale – aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.

Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au dat aviz favorabil, luni, proiectului de buget al Ministerului Apărării Naţionale pe anul 2024. Bugetul prevăzut pentru anul 2024 se cifrează la peste 95 miliarde de lei, respectiv 95.224.836.000 lei.

UPDATE ORA 15:00. Bugetul STS – aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.

Bugetul pe anul 2024 al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a primit, luni, aviz favorabil în comisiile reunite pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Bugetul instituţiei este de 1,881 miliarde lei credite de angajament şi de 1,479 miliarde lei credite bugetare.

UPDATE ORA 14:51. Proiectul de buget pentru Transporturi, aviz favorabil în comisiile de specialitate, reunite.

Proiectul de buget pentru anul viitor al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a fost avizat favorabil luni, cu 20 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri. Parlamentarii din comisiile de specialitate au respins în bloc cele 120 de amendamente depuse la proiectul de buget pe anul 2024 al MTI, cu 20 de voturi pentru, 8 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE ORA 14:49. Aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Energiei, în comisiile parlamentare de specialitate.

Proiectul de buget pentru Ministerul Energiei, în 2024, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 28 de voturi „pentru” şi şapte „împotrivă”, fără admiterea vreunui amendament. Conform proiectului de buget pe anul 2024, Ministerul Energiei are prevăzute, anul viitor, credite de angajament de 16,461 miliarde de lei şi credite bugetare în valoare de 8,017 miliarde de lei.

UPDATE ORA 14:43. Aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru bugetul Ministerului Educaţiei.

Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Educaţiei. S-au înregistrat 28 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. Potrivit proiectului, bugetul Ministerului Educaţiei va fi de 57.418.520 lei, în creştere cu 55,69% faţă de anul în curs.

UPDATE ORA 14:40. Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru 2024 – aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.

Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au aprobat, luni, cu amendamente, cu trei voturi împotrivă şi două abţineri, proiectul bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2024. Bugetul total al instituţiei este în sumă de 30,106 miliarde lei credite de angajament, în creştere cu 7,41%, şi de 27,987 miliarde lei credite bugetare, în creştere cu 0,62.

UPDATE ORA 14:39. Ministrul Muncii: Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creşteri prevăzute în buget.

Bugetul Ministerului Muncii pentru anul viitor este de 75,9 miliarde lei, în creştere cu 13,3% faţă de execuţia preliminată de 66,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă că românii îşi vor primi drepturile pe care le au de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a afirmat luni ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Întrebată cât înseamnă pensiile speciale în buget, ministrul Muncii a precizat că „pensiile de serviciu plătite prin Casa Naţională de Pensii Publice pentru cele şase categorii reprezintă 0,01% din PIB”, fiind în sumă de 1,78 miliarde lei. Totodată, ministrul Muncii a arătat că încă se lucrează la legea salarizării, fiind întrebată de sporurile bugetarilor.

UPDATE ORA 14:24. Ministrul Culturii: Bugetul – gândit pentru dezvoltarea României, cu accent pe investiţii.

Bugetul de stat pe anul 2024 este gândit, în ansamblu, ca un buget pentru dezvoltarea României cu accent pe investiţii, iar strategia pentru domeniul Culturii se va înscrie în această linie, a afirmat, luni, ministrul Raluca Turcan. Potrivit ministrului, în 2024, Ministerul Culturii are prevăzută o alocare bugetară cu peste 16% mai mare faţă de acest an, ceea ce va permite susţinerea evenimentelor majore, dar şi programele şi proiectele de investiţii demarate în ultimele luni.

UPDATE ORA 14:18. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a primit aviz favorabil pe bugetul 2024, în comisiile din Parlament.

Proiectul de buget al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a fost avizat, luni, favorabil de comisiile reunite de specialitate din Parlament, cu 33 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”, fără amendamente admise. Conform proiectului de buget pe anul 2024, MEAT ar urma să aibă alocate anul viitor credite de angajament în valoare de aproximativ 3,419 miliarde de lei şi credite bugetare în cuantum de circa 1,308 miliarde de lei.

UPDATE ORA 14:16. Aviz favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament, cu 15 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi o abţinere. Propunerea bugetară pentru acest minister a fost votată în forma iniţială, la bugetul MIPE nefiind depuse amendamente.

UPDATE ORA 14:15. Avize favorabile în comisiile de specialitate pentru bugetele Ministerului Sănătăţii şi al CNAS.

Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Proiectul Guvernului propune la credite bugetare 18,894 miliarde lei şi la creditele de angajament 27,747 miliarde lei. Guvernul a alocat CNAS 62,552 miliarde de lei, iar la credite bugetare 62,358 miliarde de lei.

UPDATE ORA 13:59. Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru bugetul MAE.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Proiectul de buget a primit 25 de voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” şi două abţineri. La bugetul MAE au fost depuse peste 60 de amendamente, nefiind admis niciunul.

UPDATE ORA 13:35. Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru bugetul Ministerului Muncii.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Muncii. Proiectul de buget a primit 19 voturi pentru şi 7 împotrivă. La bugetul Ministerului Muncii au fost depuse 2 amendamente, ambele fiind respinse.

UPDATE ORA 13:32. Aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru bugetul AGERPRES.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul de buget pe 2024 pentru AGERPRES. S-au înregistrat 17 voturi „pentru” şi o abţinere. Proiectul Guvernului propune un buget de 28,724 milioane lei, în creştere cu 4,77% faţă de anul curent.

UPDATE ORA 13:32. Bugetele CNA, SRR şi SRTV – aviz favorabil în comisiile de cultură ale Parlamentului.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat, luni, favorabil, proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. Pentru CNA s-au înregistrat 14 voturi „pentru” şi 3 abţineri. Proiectul Guvernului pentru SRR a fost adoptat cu 15 voturi „pentru”, 2 – „împotrivă” şi o abţinere, în timp ce pentru SRTV s-au înregistrat 12 voturi „pentru”, 4 – „împotrivă” şi o abţinere.

UPDATE ORA 13:13. Aviz favorabil în comisiile de cultură ale Parlamentului pentru bugetul ICR. Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Institutul Cultural Român. S-au înregistrat 12 voturi „pentru”, două – „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul Guvernului propune un buget de 40,064 milioane lei, în creştere cu 2,77% faţă de anul curent.

UPDATE ORA 12:51. Aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru bugetele MJ, MP, CSM, CCR şi Avocatului Poporului. Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (parchete), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Constituţională a României (CCR) şi Avocatul Poporului.

UPDATE ORA 12:38. Bugetul Ministerului Culturii – aviz favorabil în comisiile de specialitate. Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Culturii. S-au înregistrat 12 voturi – „pentru”, 3 – „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul Guvernului propune la creditele bugetare 1,370 miliarde lei, în creştere cu 12,04% faţă de anul curent, şi la creditele de angajament 1,888 miliarde lei, în creştere cu 33,42%.

UPDATE ORA 12:12. Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Proiectul de buget a primit 29 de voturi pentru şi 20 împotrivă. La bugetul Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au fost depuse 11 amendamente, fiind admis un amendament.

UPDATE ORA 11:10. Comisiile de specialitate parlamentare avizează bugetele ordonatorilor principali de credite. Comisiile parlamentare de specialitate au început avizarea proiectelor de bugete ale ordonatorilor principali de credite.

Şedinţele comune ale comisiilor de specialitate pentru avizarea proiectelor de buget sunt programate începând cu ora 11.00 şi până la ora 15.00.

Tot luni, între 12,00 şi 13,00, vor avea loc dezbaterile generale asupra proiectelor de buget în comisiile de buget – finanţe, care vor elabora rapoartele pe fond.

Dezbaterile pe ordonatorii de credite în comisiile de buget – finanţe se vor desfăşura de luni, ora 16,00, până la finalizare, iar marţi, la ora 18,00, se vor depune rapoartele asupra proiectelor de buget la Birourile permanente.

Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget va începe marţi, de la ora 20,00, urmând ca votul final să fie dat miercuri, potrivit calendarului adoptat în Birourile permanente al celor două Camere.

Guvernul a aprobat, joia trecută, proiectele de buget pe anul viitor, acestea fiind transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi aprobate în procedură de urgenţă.

Senatorii şi deputaţii au putut depune amendamente la buget de vineri seara până duminică la ora 14,00, iar luni, la ora 10,00, Birourile permanente reunite vor stabili timpii de dezbatere în comisiile de buget-finanţe.


Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul. La începutul şedinţei Executivului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiţii, valoarea acestora ridicându-se la circa 7% din PIB.

El a adăugat că, pentru anul viitor, Guvernul ţinteşte o creştere economică de 3,4%, „a doua cea mai mare din UE”, iar asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an.

„Bugetul asigurărilor sociale (…) probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a spus că se vor majora salariile profesorilor şi că există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, „nu şi la demnitari”.

„Investiţiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, suplimentări majore între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre programul „Anghel Saligny”, unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023. (…) Nu vor exista creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, a luptei contra evaziunii”, a mai afirmat şeful Guvernului, la momentul aprobării bugetului pe 2024.

Cele mai recente știri

To Top