Energie
India şi Franţa vor să încheie un acord privind reactoarele nucleare
India intenţionează să coopereze cu Franţa pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, Guvernul premierului Narendra Modi încercând să extindă opţiunile menite să reducă dependenţa statului asiatic de cărbune, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Electricite de France SA (EDF) şi Departamentul de Energie Atomică al Indiei vor finaliza probabil un acord preliminar pentru a colabora în acest domeniu, în timpul vizitei de săptămâna aceasta a preşedintelui Emmanuel Macron la New Delhi, susţin sursele.
Oficialii de la Departamentul de Energie Atomică al Indiei nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia, cei de la Ministerul Afacerilor Externe au refuzat să comenteze, aşa cum au făcut şi reprezentanţii EDF. Conform unui oficial francez, din delegaţie face parte şi directorul general al EDF, Luc Remont.
India, al doilea cel mai mare emiţător de dioxid de carbon din lume, vrea să extindă rapid utilizarea energiei nucleare în următorul deceniu, atât pentru decarbonizare cât şi pentru a satisface cererea în creştere de energie. Centralele nucleare au fost responsabile pentru mai puţin de 3% din electricitatea generată în 2022, conform datelor Bloomberg.
Atât Rusia cât şi Statele Unite s-au oferit să dezvolte în India reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, problema fiind discutată anul trecut de preşedintele Joe Biden şi premierul Narendra Modi, susţin sursele.
Pe plan global, zeci de companii lucrează la proiecte ce vizează reactoare de ultimă generaţie, mai flexibile şi cu costuri mai scăzute decât actualele centrale nucleare.
Perspectivele privind această tehnologie au fost afectate în noiembrie, când NuScale Power Corp a anulat planurile a construi în SUA prima centrală electrică comercială care ar fi utilizat câteva reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR).