Asigurări

Industria asigurărilor crește puternic în România deși e dependentă de RCA

Posted on

Foto: iStock

În ciuda creșterii daunelor provocate de catastrofe naturale sau accidentale (inundații, incendii etc.) asupra proprietăților, piața asigurărilor din România este dominată de asigurările auto, în principal cele obligatorii – RCA. Asigurările auto, RCA și CASCO, reprezintă peste 60% din totalul asigurărilor generale și de viață încheiat în țara noastră de cele 25 de societăți de asigurare autorizate. 

Dependența pieței de asigurări de asigurările auto se poate observa și în ultimele date disponibile la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), date aferente primului trimestru din 2023, care arată că două clase de asigurări generale dintr-un total de 18 reprezentau 75% din totalul primelor subscrise. Cele două clase sunt A3 (CASCO) și A10 (RCA). O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne și gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA) s-a situat la 3,2 miliarde lei în trimestrul I 2023, din care doar 24% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă. Primele trei societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 67% din portofoliul de asigurări RCA din România, în scădere comparativ cu trimestrul I 2022, pe fondul avansului înregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitate pe acest segment.

Din păcate, piața asigurărilor RCA este și cea mai zbuciumată din țara noastră; în ultimii opt ani am asistat la patru falimente uriașe, Astra, Carpatica, City Insurance și Euroins, care au însemnat plăți de peste 1,5 miliarde lei fără a lua în calcul Euroins, al cărei proces de faliment este în plină desfășurare. „Tabelul creditorilor conține, până în prezent, peste 1.100 de declarații de creanță, iar creanțele scadente însumează, până acum, 600 mil lei. Expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei. O parte din această sumă reprezintă datorii potențiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment și care nu sunt certe”, spune Alina Popa, Coordonatorul echipei care gestionează falimentul Euroins din cadrul CITR, lichidatorul judiciar. Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA. În martie 2023, Euroins deținea circa 27% din piața RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polițe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual, 1,6 milioane încă sunt încă valabile, termenul de expirare fiind 7 decembrie 2023. 

„Piața de asigurări din România a suferit numeroase schimbări și este una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere  din regiune, din punct de vedere al primelor brute subscrise în ultimii doi ani, în principal pe clasa A10- Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre”, arată Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din cadrul ASF și președinte al Institutului de Studii Financiare (ISF) într-o opinie publicată recent. Creșterea RCA poate fi pusă însă și pe seama scumpirii polițelor de asigurare, care au crescut semnificativ în ultimii doi ani, dar și pe o creștere organică provocată de înregistrarea unui număr mare de autoturisme, majoritatea second-hand din spațiul european. 

Efectele se văd în rezultatele financiare ale asigurătorilor

OMNIASIG Vienna Insurance Group a consemnat o evoluție echilibrată în primele trei luni din 2023 și și-a adaptat activitatea în funcție de contextul economiei locale și de evoluția specifică din piața de asigurări. Valoarea totală a primelor brute subscrise de companie în primul trimestru al anului a fost de peste 520 milioane lei, un nivel cu circa 3% mai mic față de volumul înregistrat în același interval din 2022. În același interval, valoarea totală a despăgubirilor plătite de companie s-a ridicat la aproximativ 280 milioane lei. De observat, însă, că Omniasig a înregistrat creșteri pe toale liniile de asigurare, cu excepția celor auto, CASCO și RCA, care au scăzut cu 10%, dar reprezintă în continuare cea mai mare parte a valorii polițelor subscrise, un total de 350 milioane lei. 

„Am acordat o atenție deosebită contextului economic local, celui macroeconomic, precum și celui social, pentru a ne putea adapta într-un mod optim, urmărind permanent obiectivele noastre de dezvoltare sustenabilă, solidă și pe termen lung, alături de toți stakeholderii noștri”, spune Mihai Tecău, Președintele Directoratului Omaniasig Vienna Insurance Group. Asigurările de sănătate au crescut cel mai mult la Omniasig, cu 25% în primul trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2022, asigurările de răspundere civilă generală și de călătorie au crescut cu 20%, iar asigurările de proprietăți au urcat cu 10%. 

La nivel de grup, Vienna Insurance Group (VIG), care în România este prezentă și prin Asirom VIG și BCR Asigurări de Viață VIG, a raportat pentru prima jumătate a anului în curs, o creștere a primelor brute subscrise de 10,8%, până la 7,3 miliarde euro, un profit brut de 463 milioane euro și o rată de solvabilitate de 282%. Pentru restul anului, Hartwig Loger, Director General și CEO al Vienna Insurance Group, anticipează volatilitate. „Numărul mare de incertitudini ne limitează capacitatea de a anticipa evoluția afacerii în a doua jumătate a anului 2023. Rezultatele vor fi probabil diminuate în raport cu estimările, din cauza evenimentelor meteorologice severe din această vară și probabilității producerii altor fenomene meteo extreme. Ne așteptăm la un profit înainte de impozitare cuprins între 700 de milioane de euro și 750 de milioane de euro, la nivel de grup, pentru întregul an 2023”, a declarat Loger. 

Tot la nivel de grup, Allianz a obținut un profit operațional de 7,5 miliarde euro în primul semestru al anului, în creștere cu 14,9%, din care 4,7 miliarde euro este profitul net atribuit acționarilor. Veniturile totale ale grupului, prezent în România prin Allianz Tiriac, s-au ridicat la 85,6 miliarde euro în primele șase luni, cu 4,8% mai mari decât anul trecut. „Sunt deosebit de mulțumit de performanța excelentă din sectorul asigurărilor de accidente și proprietăți, unde am atins o rată combinată puternică de 92%, de creșterea continuă a volumului și a profitului din activitatea de asigurări de viață și sănătate, precum și de reziliența operațiunilor de management al activelor, care a înregistrat intrări nete pozitive pentru al doilea trimestru consecutiv, în pofida sentimentului prudent al investitorilor”, a declarat Oliver Bate, CEO al Allianz SE. 

O altă companie de asigurare importantă de la noi, Generali, a consemnat la nivel de grup prime brute subscrise de 42,2 miliarde euro în primul semestru, în urcare cu 3,6%, și un profit operațional de 3,7 miliarde euro, în creștere cu 28%. Profitul net s-a ridicat la 2,33 miliarde euro, cu 60,9% mai mult decât cel din primele șase luni ale anului trecut. „Achizițiile recente ale Liberty Seguros și Conning, care ne vor consolida poziția de leadership în asigurări în Europa și îmbunătățirea platformei noastre globale de management al activelor, vor întări și mai mult Grupul”, a declarat Philippe Donnet, CEO al Generali Group. 

Topul asigurătorilor în România

Primele cinci companii de asigurare din România au o cotă combinată de piață de aproape 70%, în timp ce primii zece asiguratori ajung la o cotă de aproape 92%, conform datelor ASF. La sfârșitul primului trimestru, liderul industriei de asigurări era Groupama, cu o cotă de 18,8%, urmată de Allianz Tiriac cu 17,8% și de Euroins cu 14,8%. Ca urmare a falimentului Euroins, topul se va modifica în perioada următoare, pe măsură ce polițele RCA ale companiei vor dispărea din sistem, dar acum încă mai sunt în vigoare circa 1,6 milioane polițe (dintr-un total de aproape 6,5 milioane). 

În top urmează Omniasiv VIG, cu o cotă de 11,1%, și Asirom VIG, cu 7,05%. Generali România (cu 6,17%), NN Asigurări de Viață (5,34%), Grawe România Asigurare (4,27%), BCR Asigări de Viață VIG (3,81%) și Uniqa Asigurari (2,36%) completează tabloul celor mai mari asiguratori din primul trimestru al acestui an. Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în trimestrul I 2023, a fost de aproximativ 3,95 miliarde lei, în creștere cu 2,3% față de aceeași perioadă din anul anterior. Primele 10 societăți de asigurare care au subscris prime aferente asigurărilor generale au cumulat o valoare de 3,82 miliarde lei, ceea ce reprezintă circa 97% din totalul acestui segment de activitate. 

Pe segmetnul de asigurări de viață, care a adunat subscrieri de 794 milioane lei în primul trimestru, în stagnare față de primele trei luni din 2022, lider este NN Asigurări de Viață, cu o cotă de 31,9%. Pe locul secund se află BCR Asigurări de Viață cu 22,8%, urmată de Signal Iduna cu 10,3%, de Allianz Tirian cyu 9,7% și de BRD Asiguări de Viață cu 7,4%. Cele cinci companii de asigurare au o cotă de piață cumulată de 82,1%, ceea ce indică o concentrare accentuată a pieței. 

Cele mai citite știri

Exit mobile version