Actualitate

Inflaţia din SUA a stagnat în octombrie faţă de luna precedentă

Foto: iStock

Inflaţia din Statele Unite a rămas constantă în octombrie, faţă de luna anterioară, oferind un semn de speranţă că preţurile încăpăţânat de ridicate îşi slăbesc presiunea asupra economiei SUA şi vor permite Rezervei Federale să oprească creşterea ratelor dobânzilor, transmite News.ro, care citează CNBC.

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş larg de bunuri şi servicii de uz obişnuit, a crescut cu 3,2% faţă de un an în urmă, în ciuda faptului că a fost neschimbat comparativ cu luna precedentă, potrivit cifrelor ajustate sezonier ale Departamentului Muncii, publicate marţi.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones anticipau o inflaţie lunară de 0,1% şi anuală de 3,3%.

IPC-ul general a crescut cu 0,4% în septembrie.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, IPC de bază a crescut cu 0,2% şi 4%, faţă de prognoza de 0,3% şi 4,1%.

Nivelul anual a fost cel mai redus din ultimii doi ani, în scădere de la 4,1% în septembrie, deşi este cu mult peste ţinta de 2% a Rezervei Federale.

Cu toate acestea, oficialii Fed au subliniat că vor să vadă o serie de scăderi ale citirilor de bază, ceea ce a fost cazul din aprilie.

Pieţele au crescut în urma ştirilor. Dow Jones Industrial Average a urcat cu aproape 500 de puncte, în condiţiile în care randamentele ttitlurilor Trezoreriei au scăzut puternic.

De asemenea, traderii exclud aproape complet orice creştere potenţială a dobânzii cheie a Fed, conform datelor CME Group.

Cele mai recente știri

To Top