Actualitate

INS: Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional s-au ridicat în anul 2022 la 20,4 miliarde lei, adică 1,4% din PIB

Foto: iStock

Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de 20,4 miliarde lei în 2022, reprezentând 1,4% din PIB, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În anul 2022, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de 20,4 miliarde lei reprezentând 1,4% din PIB. La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 78,3% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionării deşeurilor”, arată datele INS.

La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale la administraţia publică, acestea reprezentând 60,6% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale.

În anul 2022, la nivel naţional, investiţiile pentru protecţia mediului au reprezentat 23,6% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului. La nivel naţional, investiţiile administraţiei publice au cea mai mare pondere în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului (40,3%), fiind urmate de investiţiile producătorilor nespecializaţi (33,9%) şi de cele ale producătorilor specializaţi (25,8%).

Producătorii nespecializaţi au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului în sectorul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” (33,9%), în sectorul „industria extractivă” (21,3%) şi în sectorul „captarea, tratarea si distributia apei” (17,2%).

În anul 2022, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale, cu o valoare de 2.303.689.000 lei preţuri curente.

În anul 2022, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate de domeniul „gestionarea deşeurilor”, cu o valoare de 10.468.171.000 lei preţuri curente, urmate de domeniul „gestionarea apelor reziduale”, cu 3.635.278.000 lei preţuri curente.

Cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului s-au înregistrat la producătorii specializaţi pentru domeniul „gestionarea deşeurilor” cu 95% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 78,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu.

Acestea sunt urmate de cheltuielile producătorilor nespecializaţi pentru domeniul „gestionarea apelor reziduale” cu 39,9% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 56,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu.

Cele mai recente știri

To Top