Actualitate
INS: Sacrificările de păsări şi producţia de lapte colectat au crescut în 2023
Sacrificările de păsări în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat în 2023 tendinţă ascendentă, comparativ cu anul anterior, iar sacrificările de bovine, porcine, ovine şi caprine au avut o tendinţă descendentă.
Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare a crescut în anul 2023 faţă de 2022, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit INS, în 2023, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 12,8%, iar sacrificările de porcine s-au redus cu 1,1%. Producţia de carne de bovine a scăzut cu 11,6%, iar cea de porcine cu 1,3%.
Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) s-a diminuat faţă de anul precedent cu 2,8%, iar producţia de carne de ovine şi caprine cu 2,4%.
Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut însă cu 5%, iar producţia de carne de pasăre cu 4%.
Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (51,1%), Vest (peste 9,7%), Sud-Muntenia (9,6%) şi Centru (9,5%), iar cele în regiunile Vest (37,3%), Sud-Muntenia (23,7%), Nord-Vest (12,8%) şi Nord-Est (12,7%).
Cele mai importante ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate de regiunile Vest (23,9%), Sud-Muntenia (23,3%), Centru (17,0%), Sud-Est (13,2%, ) şi Nord-Est (11,6%).
Anul trecut, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Nord-Est (28,9%), Sud-Est (21,7%), Centru (17,3%) şi Sud-Vest Oltenia (peste 13,0%) şi Sud-Muntenia (10,2%).
În ceea ce priveşte cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, aceasta a crescut în 2023 a crescut cu 81.841 tone (+7,2%) faţă de anul anterior.
Cantitatea colectată de lapte brut de capră a scăzut cu 10,8% în anul 2023 faţă de anul 2022, în timp ce cantităţile colectate de lapte brut de bivoliţă şi oaie au crescut cu 9,6%, respectiv cu 37%.
Cantitatea de lapte brut importat s-a redus cu 42.068 tone (-26,6%).
În anul 2023, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt cu 524 tone (+5%), urmată de smântână cu 1.019 tone (+1,6%).
Scăderi ale producţiei în anul 2023 faţă de anul 2022 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: brânză topită cu 2.659 tone (-24,6%), lapte praf cu 319 tone (-12,9%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 9.661 tone (-4,5%), lapte de consum cu 10.152 tone (-2,8%) şi brânză (inclusiv urdă) cu 361 tone (-0,4%).
Producţia de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 92,1% din producţia totală de brânzeturi) s-a diminuat, de asemenea, cu 1.297 tone (-1,4%).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (40,8%), Nord-Vest (18,4%) şi Nord-Est (16,9%).
Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (57,4%), Nord-Vest (19,5%), Vest (peste 15%).
Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 78% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) : Centru (40,4%), Bucureşti-Ilfov (peste 21,0%) şi Nord-Vest (16,6%).
Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Vest (41,8%), Centru (39,4%), Nord-Vest (10,0%) şi Nord-Est (4,2%).
Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (38,9%), Nord-Est (23,1%), Nord-Vest (17,5%), Sud-Muntenia (8,9%) şi Sud-Est (7,1%). Cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (peste 90%).