Actualitate

INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 2% în primele 10 luni

Foto: iStock

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele 10 luni din acest an faţă de perioada corespunzătoare din 2022 atât ca serie brută, cu 2,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%, a anunţat, miercuri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia pe serie brută din primele 10 luni a avut loc datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+3,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,6%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2023, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 2,2%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+3,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,8%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 1,3%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%), vânzările de produse nealimentare (+1,2%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,7%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 0,9%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,2%) şi la vânzările de produse nealimentare (+0,8%).

Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna octombrie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,8%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,0%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 7,0%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna octombrie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,4%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,3%.

Cele mai recente știri

To Top