Investițiile străine directe (FDI) în Europa au scăzut în 2024 pentru al doilea an consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, arată un studiul al EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, transmite Reuters.
Anul trecut, investițiile străine directe în Europa au scăzut cu 5%, în timp ce în Germania declinul a fost de 17%, din cauza instabilității economice și politice, deși numărul de locuri de muncă create a crescut cu 35%.
Companiile participante la studiu au citat încetinirea creșterii economice, prețurile persistent ridicate la energie și mediul geopolitic ca principalele trei riscuri care afectează deciziile lor de investiții.
În 2024, numărul proiectelor anunțate de investitorii din SUA în Europa a scăzut cu 11% comparativ cu 2023, și cu 24% față de 2022, în urma îmbunătățirii condițiilor economice în Statele Unite, care concurează cu Europa pentru investiții.
Între timp, tendințele în domeniul investițiilor în Europa arată creșterea fluxurilor de capital spre continent.
Din 2015, ponderea investițiilor în Europa care provin de la investitori de pe acest continent a crescut cu cinci puncte procentuale (pp). ‘Peste 60% din investițiile noastre vin din Europa, pentru Europa’, a declarat pentru Reuters Julie Teigland, directorul în cadrul EY pentru EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa), atrăgând atenția că investițiile străine directe din SUA reprezintă doar 18%.
‘Europa și-a învățat lecția și își face temele. Această înseamnă o concentrare mai redusă pe reglementare și sporirea concentrării pe competitivitate’, a explicat Teigland.
Taxele vamale americane nu vor duce probabil la o redresare imediată a investițiilor străine directe în Europa. Aproximativ 37% dintre investitori și-au amânat, anulat sau redus planurile europene de investiții. Cu toate acestea, 61% dintre directorii participanți la studiu cred că atractivitatea Europei se va îmbunătăți în următorii trei ani.
Spania, acum a patra mare țară din Europa pentru investițiile străine directe, a raportat o creștere de 15% în 2024 comparativ cu 2023, iar alături de Italia demonstrează sporirea competitivității Europei de Sud.
În studiul EY, Franța este pe primul loc la investițiile străine directe, deși proiectele totale au scăzut anul trecut cu 14% iar crearea de locuri de muncă a înregistrat un declin de 27% comparativ cu 2023, pe fondul incertitudinilor politice.
Pe locul doi se află Marea Britanie, cu un declin de 13% al proiectelor FDI în 2024, din cauza productivității reduse și a prețurilor ridicate la energie.
