Transporturi

Ionel Ureche, președintele Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale: Sper să nu fim nevoiți să aducem resurse minerale din import

Posted on

Numărul șantierelor deschise în România este impreionant. Acestea, pe lângă finanțare, resurse umane și utilaje, necesită și o cantinate uriașă de materiale de construcții. Deși România are suficiente rezerve minerale pentru a le produce, există sincope mari în ceea ce privește exploatarea resurselor. Care sunt motivele aceste situații paradoxale a explicat, în cadrul conferinței „România, în sfârșit la drum: infrastructura rutieră, investiții record, provocări uriașe”, organizată de Income Magazine și Antena 3 CNN, Ionel Ureche, președintele Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale (PPAM).

În contextul cererii în continuă creștere, producătorii de agregate minerale fac eforturi mari pentru a asigura necesarul pieței interne. Activitatea de exploatare și valorificare a agregatelor din industria de profil este în România un proces complicat, legislația stufoasă și birocrația fiind piedici greu de depășit pentru companiile din domeniu.

„Plecând de la proiectele care au apărut, noi am simțit nevoia să deschidem acest subiect, al condițiilor în care sunt exploatate rocile de construcții și aici, în special, vorbim de agregatele minerale care se folosesc la infrastructură. (…) Care sunt principalele probleme? În primul rând, aceste proceduri greoaie și stufoase privind autorizarea, dificultățile în a obține accesul la terenurile pe care sunt amplasate resursele minerale, necorelările între diverse acte normative, lipsa unor îndrumare clare, standardizate, ca să știe un operator cum anume poate să ajungă de la identificarea unei resurse până la exploatarea ei”, a explicat Ionel Ureche.

Patronatul a propus de-a lungul timpului mai multe măsuri, dar acestea, susține președintele PPAM, nu au fost luate în calcul nici în momentul uneia dintre cele mai importante modificări legislative care a avut loc în sector: transformarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG).

„Este cea mai importantă modificare și, la acel moment, am salutat această transformare. Acum se pune problema dacă ea răspunde așteptărilor și nevoilor noastre. Aici lucrurile sunt discutabile și, în primul rând, aș vrea să aduc în discuție un fapt care pe noi ne-a dezamăgit: având în vedere că această instituție este una de o importanță capitală pentru exploatarea bogăției acestei țări, respectiv resursele minerale și cele petroliere, așteptarea noastră era să existe o consultare reală”, a punctat reprezentatul patronatului.

Pentru a ajuta la rezolvarea problemelor, Ionel Ureche a făcut un apel la constructori, deoarece aceștia sunt direct interesați să folosească resursele interne.

„Sper să nu fim nevoiți să aducem resurse minerale din import, că asta ar fi chiar culmea, pentru că suntem mai bogați din punctul ăsta de vedere decât țările vecine. Sigur că se pot face progrese – problema este într-adevăr să avem acel dialog sincer, să existe deschidere și să fie luați în seamă profesio niștii din domeniu”, a încheiat președintele PPAM.

Cele mai citite știri

Exit mobile version