Actualitate

Irlanda trebuie să decidă ce va face cu cele 13 miliarde de euro provenite din impozitele retroactive de la Apple

Posted on

Foto: iStock

O hotărâre de referinţă a instanţei superioare a Uniunii Europene înseamnă că Irlanda va primi 13 miliarde de euro sub formă de impozite neplătite de Apple, o plată pentru care Dublinul a luptat câţiva ani pentru a o evita, transmite CNBC.

Această decizie a Curţii Europene de Justiţie lasă micul stat membru UE într-o poziţie incomodă din punct de vedere politic, deşi de invidiat.

Deputaţii irlandezi vor trebui să stabilească cum să cheltuie cel mai bine injecţia de numerar înainte de alegerile generale, care trebuie să aibă loc cel târziu în martie anul viitor.

Într-o decizie despre care Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a declarat că este definitivă, instanţa superioară a UE a hotărât marţi că Apple trebuie să plătească Irlandei miliarde de euro.

Decizia a fost salutată de susţinătorii justiţiei fiscale, precum şi de şefa pentru concurenţă a UE, Margrethe Vestager, care a descris decizia drept ”un câştig uriaş” pentru cetăţenii europeni.

Apple a declarat că este dezamăgită de hotărâre, în timp ce guvernul irlandez a descris cazul ca ”o problemă care are acum doar relevanţă istorică”.

Guvernul irlandez a declarat că poziţia sa a fost întotdeauna aceea că ”nu acordă tratament fiscal preferenţial niciunei companii sau contribuabililor”.

Un purtător de cuvânt a adăugat că acum va începe procesul de transfer în Irlanda a activelor deţinute într-un fond escrow.

”Decizia este una profitabilă pentru Irlanda, care are ca rezultat un profit extraordinar în favoarea ţării, dar subminează poziţia de lungă durată a guvernului, conform căreia Irlanda nu acordă un tratament fiscal preferenţial niciunui contribuabil, companii sau altcineva. Este de sperat că orice prejudiciu adus reputaţiei Irlandei la nivel internaţional va fi limitat, având în vedere modificările aduse codului fiscal irlandez, inclusiv regulile privind rezidenţa fiscală pe profit şi atribuirea de profituri sucursalelor companiilor nerezidente, în ultimii ani”, a declarat Robert Dever, partener la firma multinaţională de avocatură Pinsent Masons.

”Procesul de transfer al activelor din fondul de escrow, stabilit pentru a deţine fondurile reprezentând obligaţia fiscală şi dobânda pretinsă a fi datorată de Apple în aşteptarea deciziei finale, către Irlanda, va începe acum în urma hotărârii de astăzi, dar va dura o serie de luni să fie finalizată”, a adăugat el.

Cele mai citite știri

Exit mobile version