Energie

István-Loránt Antal, la summitul Restart & Repower România: „Gazul natural este viitorul”

István-Loránt Antal, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, a fost prezent la summitul „Restart & Repower România – Noua strategie energetică şi de dezvoltare”, organizat de Antena 3 CNN, alături de cotidianul Jurnalul.

István-Loránt Antal s-a numărat printre speakerii de top prezenţi la summitul organizat în cadrul RO 3.0: „Restart & Repower România – Noua strategie energetică şi de dezvoltare”.

„Ar trebui să vorbim mai mult despre eficiența energetică. De asemenea, ar trebui să vorbim despre motivele pentru care este important să devii prosumator.

Din 2020, România nu mai are strategie energetică. Curtea de Conturi a făcut un raport foarte important despre efectele lipsei strategiei energetice.

Astfel, între 2019 și 2020, producția de gaze a scăzut cu 10,42%, între 2017 și 2021, importul a crescut de trei ori în contextul reducerii producției interne, iar între 2020-2021, investițiile în explorare s-au redus de peste cinci ori, față de 2019.

„Gazul natural este viitorul”

Gazul natural este viitorul. (…) România neavând strategie energetică, toți actorii din acest domeniu au făcut ce au vrut și ce au putut, pentru că nu a fost o direcție clară.

Pe de altă parte, nu au fost nici inițiative guvernamentale, prin care să susținem industria. Fără consumatori, putem să producem energie electrică și gaze naturale cât China. Oglinda unei economii sănătoase se poate citi din consumul energiei electrice și al gazelor naturale.

Din păcate, noi nu avem consumatori industriali, și nu mă refer numai la industria mare, ci și la acele IMM-uri românești care au 20-50 de angajați, însă au nevoie de energie electrică și gaze naturale.

Este foarte important ca Guvernul să vină cu programe specifice pentru IMM-uri și pentru industrie. Din păcate, după 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, nu putem să numim niciun program conceput pentru industrie sau IMM-uri.

Dacă noi nu facilităm și nu venim în ajutorul acestor companii, putem să avem gaze naturale și energie electrică în exces, însă vom fi forțați să exportăm. Ca strategie energetică, cel mai important document ar trebui să fie cel al securității energetice.

Ce înseamnă securitatea energetică? Să ai capacitate de producție pentru energia electrică și gaza naturale, să ai capacitate de transport și distribuție și să ai capacitatea de apărare a acestor sisteme. România stă bine la aceste capitole”, a spus István-Loránt Antal.

Summitul RO 3.0 „Restart & Repower România – Noua strategie energetică şi de dezvoltare” a avut loc luni, 29 aprilie 2024.

Printre temele abordate s-au numărat: strategia energetică a României în context european, creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și valorificarea resurselor primare, creșterea consumului de energie prin reindustrializarea României, inovare și digitalizare în sectorul energetic, precum și multe alte subiecte.

Cele mai recente știri

To Top